Наградиха призьорите в Петия читалищен конкурс „Георги Тодоров“

Наградиха призьорите в Петия читалищен конкурс „Георги Тодоров“

В Световният ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day) - 23 април, НЧ „Просвета 1925“ - Мездра награди призьорите в Петия читалищен конкурс в памет на Георги Тодоров (1928-2001 г.).  Това стана на официална церемония, с която беше закрит и XVI Маратон на четенето - национална инициатива, организирана ежегодно в цялата страна от Българската библиотечно-информационна асоциация.

Да си спомнят за уважавания от няколко поколения мездренци учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател и краевед, оставил трайни следи в просветния и културния живот на общината, дойдоха негови приятели, колеги, ученици и следовници. Сред тях бяха почетният гражданин на Мездра Вера Михайлова, бивш директор на ОУ „Христо Ботев” и председател на Общинския съвет, дългогодишният секретар и почетен член на градското читалище Елза Митова. Задочен поздрав към присъстващите изпрати неговата дъщеря д-р Галя Тодорова.

За празничната атмосфера на събитието допринесоха подрастващите артисти от група „Приказен свят“ с ръководител Валентина Цекова при Център за подкрепа за личностно развитие, които представиха драматизация на „Приказка за добротата“, „Бабата и мечката“ и „Най-хубавото“, както и музикалните таланти от Вокална група „Детски свят“ с ръководител Анета Петкова, които изпълниха песните „Детство мое“ и „На купон“.

В петото издание на читалищния конкурс „Георги Тодоров” взеха участие 15 автори от Мездра, Зверино, Бургас, Видин, Враца и София. Поетичните, белетристичните и краеведски текстове оцени комисия с председател Валентин Вълчев, председател на НЧ „Просвета 1925”, който награди призьорите.

В раздел „Поезия” журито отличи с първа награда стихотворението на Рени Митева „Нощ над Мездра“, а в раздел „Художествена проза” - разказа на Дарина Цветкова „Глътка живот или…“ В раздел „Краезнание” с поощрение беше отличена Светла Кръстева за есето й „Те, Аристократите“.

Връчени бяха и две поощрителни награди в раздел „Поезия“: на единайсетокласничката в СУ „Иван Вазов“ - Мездра Силвия Йолова за стихотворението „Неделя“ и на Калин Топалски за „Жив си още, поете!”, посветено на Христо Ботев.

Останалите участници в конкурса - Борислав Димитров, Деница Христова, Диана Иванова, Иван Алексиев, Иванка Гьонова, Мадлен Аспарухова, Николай Петков, Радослава Кръстева, Савина Валериева и  Христина Маджарова, получиха грамоти за участие.

* Георги (Гото) Тодоров е роден на 23 април 1928 г. в с. Боденец. Той е един от уважаваните учители по български език и литература в гр. Мездра в близкото минало, председател на литературната група и на краеведското дружество при градското читалище „Просвета“, гл. експерт в отдел „Култура” на Община Мездра.

Автор е на сборника с разкази „Благи залци” (1996 г.), на краеведското изследване „Книга за село Боденец и боденчани” (2000 г.) и, посмъртно, на сборника с разкази и новели „Сезони на кукувицата” (2003 г.).

Георги Тодоров почина на 17 август 2001 г.    


1
2
3
4
5
6
7


2021-04-23 18:52:31