Пускат зелени коридори за имунизация за 10 дни

Пускат зелени коридори за имунизация за 10 дни

Зелените коридори за ваксинация ще бъдат възобновени в периода 30 април - 10 май. Това съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев след заседание на Националния ваксинационен щаб.

„Всяко едно РЗИ ще обяви в понеделник и ще го направим за цяла България - къде, в кой ден кой коридор работи“, поясни той, като допълни, че това не пречи на общопрактикуващите лекари в този период също да правят имунизации, ако желаят. В зелените коридори ще се прилагат ваксините на Pfizer, по-малки количества Moderna и AstraZeneca на тези, на които им предстои втора игла или имат желание да се ваксинират, допълни главният държавен здравен инспектор.

Той посочи, че системата позволява втората ваксина да се приложи на различно от първото място, но препоръката е това да се случи там, където е извършена първата.

Членовете на ваксинационния щаб дадоха подробности и за приложението на ваксината „Janssen”, която в момента все още не се прилага у нас, въпреки че страната ни е получила количества. „Становището на ЕМА е, че ползата от ваксината е по-голяма от евентуални някои странични ефекти. Очаква се още две независими европейски комисии да дадат своето становище. Тогава ще има и становище на българските здравни власти по отношение на употребата й у нас“, заяви неговият председател проф. Красимир Гигов.

Той посочи, че при всяка една ваксина може да се очакват странични ефекти, но въпросът е какви са те и с каква честота.

"Иска ни се да не се получи това, което стана при AstraZeneca, и да има единно европейско решение и практиката за Janssen да е еднаква. Ако успеем да го постигнем – добре, ако не – ние ще вземем нашето решение така или иначе“, обясни доц. Кунчев.

Възможно е ограниченията за приложението на Janssen да са същите като тези за AstraZeneca, но има вариант тя да се прилага без такива, стана още ясно на брифинга.
2021-04-22 14:06:33