С интересен базар врачански ученици събират средства за нов STEM център

С интересен базар врачански ученици събират средства за нов STEM център

Благотворителен базар бе открит днес във врачанското СУ „Никола Войводов“. Каузата е събиране на средства, с които да се подпомогне изграждането на модерен STEM център в училището. Артикулите са изработени с изключително желание и ентусиазъм от единайсетокласниците, които изучават професионалното направление „Икономист-информатик“

Фигурките, рисунките и сувенирите свързани с пролетта и предстоящия Великден са направени под вещото ръководство на преподавателя Албена Топашка.

Лентата на базара бе прерязана от директорката Снежанка Каменова. Тя бе и първата, която си закупи от нещата направени от младежите.

За изграждането на центъра е спечелено финансиране в размер на 300 000 лв., но предвидените дейности са много и надвишават сумата. По тази причина кауза на училищния екип е събирането на още 39 000 лв., които се надяват да дойдат от дарители. Търсят се и желаещи да помогнат с доброволен труд или да осигурят материали.

„Предизвикателство е да подтикнем обществеността на град Враца да подпомогне реализирането на иновативния проект. Враца и учениците заслужават да бъдат едни от първите, които ще могат да учат в съвременна дигитална среда и прилагайки на практика наученото. STEM-центърът ще предложи една уютна, съвременна и предразполагаща физическа среда с най-модерно оборудване и използване на информационните технологии и на дигиталното образование“, разказва директорът на СУ „Никола Войводов“ Снежанка Каменова.

Процедурите по реализацията на проекта вече са на ход. STEM- центърът ще е на третия етаж в специално обособено за целта крило. Ще разполага с 3 пространства използвани за практическа и изследователска дейност от учениците в насока природни науки и информационни технологии. Обособява се и общо пространство за отдих, занимателни игри и презентиране на проектите, които ще бъдат сътворени там.

Планът е новата придобивка за училището да бъде напълно готова в началото на следващата година.

 

 

Към момента все още не разкрита дарителска сметка, но който желае да подпомогне каузата на СУ „Никола Войводов“ може да го посети на място, като ще бъде издадено и съответното свидетелство за дарение.  

 

Инициативите от страна на училището не спират. Направена е стена на славата, изграден е тематичен светещ кът, посветен на патрона на учебното заведение. СУ „Никола Войводов“ е приемник на три училища, носещи имената на видните възрожденци Цвета Кръстенякова, Давид Тодоров и Любен Каравелов. В тяхна чест във фоайето е изградена преди дни тематична колона.

През тази учебна година школото чества и 40-годишен юбилей. По този повод има редица реализирани мероприятия, както и предстоящи. Пандемията обаче пречи на екипа да организира всичко планувано.

 

Силвия Симеонова

 


2
3
4
5
6
7


2021-04-21 12:47:49