Майката на Пеевски дари пари за църквата в Девене

Майката на Пеевски дари пари за църквата в Девене

Известна бизнесдама дари солидна сума на врачанското село Девене. Условието на Ирена Кръстева е средствата в размер на 120 хил. лв. да бъдат вложени в ремонт на местния храм „Св. св. Петър и Павел". Първоначалната идея е била сумата да бъде преведена на селото. След проведени многократни разговори с кмета Николай Мицов е уточнено парите да постъпят по сметката на Врачанската Митрополия. Мотивът за това решение от страна на селския управник е да няма обвинения от страна на населението в извършени злоупотреби при изразходването на средствата. Затова бизнесдамата Ирена Кръстева се е свързала с митрополит Григорий.

Очаква се до броени дни да бъде сключен договорът за ремонтните дейности между фирмата–изпълнител и Врачанската Митрополия. Веднага след парафирането на документа стартират и реалните дейности по цялостното обновяване на православния храм във врачанското село Девене. На този етап обаче няма информация дали освен ремонт на сградния фонд ще бъдат обновени и иконописите в църквата, заявиха за „Враца днес” отлично осведомени източници. Според тях това ще се решава в процеса на работа.

Припомняме, че храмът „Св. св. Петър и Павел" в Девене е на над 100 години. Преди години тя бе разбита и обрана. До днес извършителите са все още неизвестни.
2021-04-13 19:01:39