8 проекта за 8 години реализира МБАЛ „Бяла Слатина“

8 проекта за 8 години реализира МБАЛ „Бяла Слатина“

Изцяло ремонтирана ще бъде скоро МБАЛ „Бяла Слатина“. За последните 8 години са спечелени 8 проекта, с които поетапно са модернизирани всички отделения. Ремонт предстои скоро на инфекциозното, за което е спечелен проект по „Красива България“.

Обект на интервенция е единственото не ремонтирано крило на болницата където до преди няколко години се е помещавало детското отделение.

Общата стойност на проекта е в размер на 218 206 лв., като от тях 106 921  лв. са от Проект „Красива България“, а 111 285 лв. представлява собственото финансиране. Предвижда се обособяване на санитарни възли – бани с тоалетни – за всеки две болнични стаи; подмяна на вратите; изграждане на нови преградни стени; направа на окачени тавани с вградени нови осветителни тела. Изцяло ще бъдат ремонтирани стените в болничните помещения, ще се подмени електрическата инсталация, подмяна ще претърпят водопроводната и канализационна системи.

„Резултатите, които се очаква да бъдат постигнати с реализацията на проекта, са насочени към съвременно функциониране на болничното заведение, осигуряване на общ комфорт, гарантиране на качествена здравна грижа за пациентите, както и индиректно подобряване на възможностите за развитие на територията, подобряване качеството на живот и здравния статус на населението. Това, което планираме след завършването на ремонта е да кандидатстваме с проектно предложение за обновяване на двора и паркинга на болницата“, съобщи прокуристът на МБАЛ „Бяла Слатина“ Николай Димов.

В болницата функционира отделение за ковид болни пациенти. Последните месеци работи на пълен капацитет. На лечение са средно между 25 и 30 граждани. На разположение е нужната апаратура и кислород, но лекарите са много преуморени, отчита болничният шеф. Николай Димов изрази надеждите си, че до края на лятото поетапно разпространението на коронавируса ще стихне. За това според него ще спомогне и ваксинацията срещу него. До момента в МБАЛ „Бяла Слатина“ са имунизирани над 1300 граждани.

„Имаме лекари, но са на предела на силите си. По повод Деня на здравния работник искам да пожелая на екипа на болницата да са здрави и да имат кураж и сили, с които да борят и преборят пандемията. Работата да влезе в нормалния си ритъм и пак да празнуваме с банкет професионалния празник на медиците.

 

 

 
2021-04-07 15:42:38