Врачанската екоинспекция одруса с глоби фирма и физически лица

Врачанската екоинспекция одруса с глоби фирма и физически лица

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите във Враца наложи глоба в размер на 30 хиляди лева на фирма, допуснала изтичане на ферментационен продукт в река Косовец в землището на мездренското село Царевец. Проблемът беше констатиран през месец януари.

За първите два месеца на годината от инспекцията са съставили обща четири акта за екологични нарушения, като два от тях са по Закона за опазване на лечебните растения.

Съставеният акт на фирмата за биогаз в Царевец е по Закона за опазване на околната среда. Вследствие възникнала производствена авария е допуснато изтичане на ферментационен продукт, класифициран като отпадък вторична биомаса. Изтеклата биомаса е замърсила водите на реките Косовец и Кленовдол. Наложената глоба е в размер на 30 хиляди лева, но тя подлежи на обжалване.

Акт по закона за лечебните растения е съставен на физическо лице. Установено е, че за ползването на цвят липа от организирания от лицето пункт, през миналата година не са издадени и не са представени в инспекцията документи за произход съгласно нормативната база. Вторият акт по закона за лечебните растения също е на физическо лице. Те са същите нарушения, но освен липа пунктът е изкупувал и конски кестен.

Акт е съставен и на физическо лице, направило опит да продаде африкански сив папагал- Жако. Птицата имала пръстен с маркировка, без да е издаден за целта сертификат от регламент относно защитата на видовете от дивата флора и фауна чрез регулиране на търговията с тях.
2021-03-22 11:52:39