Оставиха в ареста мъж, обвинен в притежание и разпространение на наркотици

Оставиха в ареста мъж, обвинен в притежание и разпространение на наркотици

Врачанският окръжен съд днес постанови да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо С. Ч. Той е обвинен в това, че на 14 март 2021 г. във Враца, в апартамент, в който живее под наем, е държал високо рисково наркотично вещество – зелена листна маса, която при полевия наркотест реагирала на канабис с общо тегло 5.928.897 кг, а също два плика с метаамфетамин с бруто тегло 15 грама и пликче тип „спейсбек“ с черно вещество, което при полевия наркотест реагирало на канабис с бруто тегло 8.897 грама. В апартамента полицейският служител намерил също 55 празни пликчета тип „спейсбек“, две електронни везни и сумата от 1300 лв. В искането на Окръжна прокуратура – Враца до съда, за вземането на най-тежката мярка за неотклонение, се казва, че от намереното при претърсването може да се направи изводът, че обвиняемият не само е държал високорисково наркотично вещество, но се занимава и с неговото разпространение. За такова престъпление в Наказателния кодекс е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от две до осем години.

„Преценявайки събраните до момента писмени и гласни доказателства, съдът намира, че от същите би могло да се изведе обосновано предположение, че обвиняемият е съпричастен с поведението си към престъплението, за което е привлечен в това му качество. Съдът приема, че е налице и другата кумулативна предпоставка по чл. 63 ал.1 от НПК за вземане на най-тежката ограничителна мярка - реалната опасност обвиняемият С. Ч. да извърши  друго престъпление и да се укрие“ – се казва в мотивите на съда.

Определението на Врачанския окръжен съд подлежи на обжалване или протестиране в 3-дневен срок от днес пред Софийския апелативен съд.
2021-03-18 14:59:03