ВМРО защити правата на българите в Македония пред европейски представители

ВМРО защити правата на българите в Македония пред европейски представители

Народният представител Красимир Богданов – член на националното ръководство на ВМРО и зам.-ръководител на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа(ПАСЕ) и парламентарният сътрудник и зам.-председател на НМК на ВМРО Момчил Янков се срещнаха с делегация от ПАСЕ. Делегацията в състав Алфред Хеер (Швейцария, АЛДЕ) - Ръководител, Александър Стокебо (Норвегия, ЕНП), Алберто Рибола (Италия, Европейски консерватори - Демократичен алианс) и Александър Почи (Полша, ЕНП/ХД), съдокладчик по мониторинга на България, посети София за да оцени предизборната кампания и състоянието на подготовката за парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април 2021 г.

Пред европейските депутати Богданов представи историята на ВМРО и борбите за правата на българите в Македония. Той изтъкна, че и днес тези права се нарушават. Като пример посочи  невъзможността на българите в Р.С. Македония да упражнят свободно правото си на глас. „В Македония живеят 120 000 души с българско гражданство, които имат право на глас. През последните месеци обаче, там се вихри яростна антибългарска кампания.  Поради всявания от властите страх, едва 500 са имали смелостта да подадат заявления, че ще гласуват на парламентарните избори. Това е ярък пример за нарушаване на граждански права“, заяви той.

В отговор на въпрос на представителите на ПАСЕ, засягащ броя на секциите в чужбина, народният представител от ВМРО посочи, че определената от Изборния кодекс бройка за страни извън Европейския съюз – до 35 СИК е напълно достатъчна. „Естествено че от ДПС ще претендират за повече секции в Турция. От там имаме многобройни сигнали за изборни нарушения, включително 100% гласували в определени СИК за време по-малко от минута на човек, практикуване на т.н. изборен туризъм, както и намеса на Турската държава в изборите за български парламент. Към настоящия момент, 20 000 души в Р. Турция са заявили че ще гласуват. Разпределени в 35-те секции, това прави малко под 600 избиратели на СИК. Тази цифра е съизмерима със средния брой избиратели и в СИК в Република България“, заключи Богданов.

 

ВМРО е с номер 1

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


1


2021-03-13 19:37:12