Конкурс "Мама готви най-добре" организира училището в Търнава

Конкурс Мама готви най-добре, организира училището в Търнава

На 12  март на площада пред читалище „Напредък“ 1898 с.Търнава  се проведе кулинарна изложба-базар под наслов „Мама готви най-добре“.

Тя беше организирана от екипа и родителския клуб на проект „Доброто семейство – основа на доброто училище“, който ОУ „Христо Ботев“ с.Търнава изпълнява през тази година към Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Гости на инициативата бяха Красен Кръстев, кметът на общината Иво Цветков, кметът на Търнава Габриела Раловска и Десислава  Стефанова, директор дирекция „Образование“ към община Бяла Слатина.

В изложбата със свои изделия взеха участие майки и баби, учителки и служителки, клубове към училището,читалището и детската градина. Представените кулинарни произведения бяха над 50 броя и разделени в три раздела: Основни ястия, Десерти, Хляб и хлебни изделия. Компетентно жури бе начело с г-жа Мая Генова, кулинарен експерт от ПГО „Елисавета Багряна“ Бяла Слатина и членове: Радослав Иванов и Веселка Донова.

Най-голяма беше конкуренцията в раздел „Десерти“, където женската фантазия се беше развихрила с пълна сила, а изложените експонати бяха най-многобройни. Докато журито заседаваше и разпределяше наградите, учениците се забавляваха с кратка програма, посветена на майките, на гости пристигна и Мини Маус за още по-добро настроение на малчуганите. Дойде и най-чаканият момент -  дегустацията на изделията. Въпреки честите забележки, нетърпеливата публика често нарушаваше изискванията за дистанция и само сръчното обслужване на щандовете от нашите асистентки  допринесе за преодоляване на излишно струпване на хора.

Накрая дойде ред и на наградите за най-добрите  кулинарни изделия. Награди и грамоти имаше за 20 от представените  ястия. Събраната сума от продажбата на експонатите възлиза на 511 лв.  Те ще бъдат вложени в построяването на "Класна стая на открито" в двора на ОУ „Христо Ботев“ тази пролет. Събраните рецепти ще бъдат включени в малка книжка с рецепти, която ще се разпространи онлайн и на хартия сред желаещите.

Така петъчният следобед за ученици и родители, учители и гости на Търнава се превърна в приятно, полезно и занимателно прекарано време за отдих и забавление, а доброто настроение спомогна за заздравяване на връзката между  училище и семейство.          


сн.1


2021-03-13 10:46:11