Три човешки живота са отнети от катастрофи във Врачанско

Три човешки живота са отнети от катастрофи във Врачанско

Три човешки живота отнеха станалите през първите два месеца на тази година катастрофи във Врачанско. Вследствие на произшествията 30 граждани получиха леки или тежки наравянавия. Това съобщиха от КАТ в града. Голяма част от инцидентите са станали през светлата част на денонощието. По третокласната пътна мрежа са регистрирани 11 катастрофи, в които има един загинал и шестима ранени.

Най- много катастрофи – 37 са настъпили след движение с несъобразена скорост. Четири са заради отнето предимство на пешеходец, пет заради неправилно движение на заден ход, пет заради неспазване на дистанция, две заради неправилно изпреварване, пак две заради навлизане в насрещното движение. Като основни причини за аварийността от КАТ посочват несъобразената с пътните условия скорост, рисковите изпреварвания, неспазването на пътните знаци и сигнали, употребата на алкохол, умората и стреса, недостатъчната квалификация на част от водачите, непознаване на опасностите по пътя, пропуски в обучението от гледна точка на навиците за безопасно управление. Сред причините са и пребладаващо остарелия автомобилен парк и ниската степен на неговата активна и пасивна безопасност.

Броят на установените пътни нарушения през двата месеца е 7 493. 5 487 от тях са за превишена скорост. Водачите с нередовни документи са били 344.
2021-03-10 10:34:11