Килийно училище става музей на 3 март

Килийно училище става музей на 3 март

Килийно училище отваря врати в козлодуйското село Бутан. Лентата му ще бъде прерязана навръх националния празник на страната - 3 март от 11 часа. Идеята за възстановяването му е на двама приятели и учители от Бутан – Стефан Стефанов и Момчил Христов. Основната им идея е в него да се помещава музейна сбирка, фотографии и други неща, свързани с историята на селото, но най-вече - с историята на образователното дело. Интересен факт около килийното училище е, че то ще дели една сграда с местната църква. Всъщност храмът „Свето Възнесение” е осветен преди Освобождението, през 1872 година и е единствената двуетажна църква в България, със специфичен изнесен олтар и една от малкото неманастирски църкви с три камбани. Тя функционира и до днес и за разлика от килийното училище, което се намира на първия етаж - точно под нея. Един от основните инициатори на идеята килийното училище да бъде възстановено е Стефан Стефанов.

“Бутан се слави в историята на България с факта, че първото селско кино е тук, първата поща, първата взаимоспомагателна каса. Лутайки се в днешното съвремие с моя приятел и колега Момчил Христов, също учител, художник, реставратор и каменоделец решихме да направим нещо като активни българи, за да остане нещо и от нас. Разхождайки се видяхме нелицеприятното състояние на училището. Беше превърнато в сметище. Лека полека със собствени сили и средства, с благословията на врачанския митрополит, с разрешението на местната кметица, Кирилка Асенова започнахме да го възобновяваме. На 3 март то официално ще бъде открито”, споделя Стефанов.

Идеята е факт и благодарение на усилията на жителите на Бутан. „Целта е килийното училище да посреща малки и големи от цялата страна. По този начин ще се пази историята”, заяви кметът на селото Кирилка Асенова.




2021-03-03 10:11:23