„Гвардейци” застанаха на почетна стража

„Гвардейци” застанаха на почетна стража

С поклонение пред бюст-паметника на Васил Левски на 19 февруари гражданството на Мездра отбеляза 148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Възпоменателната проява, организатор на която бе Община Мездра, уважиха представители на кметската администрация и местния парламент, възпитаници на детски градини, ученици, граждани. Сред тях беше и главният инициатор за въздигането на паметника през 2015 г., почетният гражданин на Мездра Пенка Георгиева.

В знак на признателност към Апостола на почетна стража пред монумента застанаха младите „гвардейци“ Денислав Димитров, Радостин Николовски, Мария Цекова и Данимир Георгиев, ръководени от художника Евгени Кучков. 

„Благодаря на всички, че за поредна година сме тук, за да отдадем почит към един велик българин. За мен е изключително важно да си дадем ясна сметка, че идеалът за „Свята и чиста република“, за който загина Левски, все още не е станал реалност. Вечна памет на героя и на всички останали хора, които той увлече след себе си в борбата за този  национален идеал!“, каза в словото си кметът на общината Иван Аспарухов.

С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите почетоха паметта на националния герой. От името на Община Мездра и на Общинския съвет пред паметника бяха поднесени венци, а множество граждани, деца и ученици положиха цветя.

 


1


2021-02-19 15:21:42