Празник събра жителите на Търнава

 Празник събра жителите на Търнава

По традиция на 10 февруари жителите на с. Търнава почитат паметта на св. Харалампий- един от най- тачените светци лечители, покровител на меда и пчелите.

И днес  църквата „Св. апостол и евангелист Лука“ се превърна в притегателен център за желаещите да отбележат празника. Отец Тодор Дудов отслужи тържествен водосвет за здравето на всички пчели и пчелари и освети донесения в храма от вярващите мед.  Деца от ОУ „Христо Ботев“ поздравиха присъстващите и именниците. За съжаление кметът на село Търнава- Габриела Раловска, не можа да присъства на празника, но засвидетелства своето уважение и почит към труда на семействата, които се занимават с пчеларство- „Нека в тези противоречиви времена образът на св. Харалампий бди над всички пчелари, техните близки и пчелините им. Да дари пчеличките с успешно презимуване и магазини, пълни с мед. Да е спорен, благодатен и признат трудът им! Честит имен ден на тези, които носят благословеното име на светеца“!

Гости на празника в Търнава бяха Веселка Борисова- председател на ОбС Бяла Слатина,  кметът на общината – инж. Иво Цветков, зам. кметовете- Боряна Петкова и Тихомир Трифонов, директорът на ОУ „Христо Ботев“- Ирена Янкова.

 


2
3


2021-02-10 13:36:24