Близо 200 малки философи в надпревара за конкурса на селановското училище

Близо 200 малки философи в надпревара за конкурса на селановското училище

Започва работа журито на националния конкурс за малки философи „Малкият принц“ Селановци 2021 – първи етап. Провежда се за осми път. От тази учебна година той е  включен в Националния календар на дейностите.  Този факт, както и пандемичната обстановка притесни организаторите: дали учениците ще достигнат до информацията за него и още повече – дали ще им се „философства“ в условията на неприсъствено обучение. Тревогите се оказаха напразни. Броят на пристигналите разработки е 192 от 59 училища  и 20 области в страната. Това е със 120 участници повече от миналата година. Може би темата  „ Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите“ успя да предизвика и по-малки, и по-големи ученици, че и техните родители и учители да потърсят онова истинското, което всеки човек носи в себе си.

Журито включва седем представители от различни институции, пряко свързани с развитието на децата и съорганизатори на конкурса: от училището домакин – Петя Русинова – директор, от РУО – Враца – Ивка Гиздина, от Община Оряхово кметът Росен Добрев, от Селановци-кметицата Росица Койнова и др.  Председател на журито за поредна година е професор Мария Баева – представител на академичната общност на СУ “Св. Климент Охридски”. Резултатите от първия етап ще бъдат оповестени на сайта на училището след 10 март 2021 година.

Всички живеем с надеждата, че в следващите месеци целият свят  ще започне успешно да се справя  с вируса и ще проведем в познатия присъствен формат втория етап на конкурса и срещата на малките философи от цялата страна, при едни по-нормални условия.

Изказвам искрената си благодарност на всички началници на РУО, директори на училища, учители и родители, партньорски организации, които помогнаха идеята на конкурса да достигне до толкова много ученици! Предизвикателствата в живота ни правят по-инициативни, по-уверени и по-можещи! Пожелавам успех на журито във високо отговорната му работа!

 

ПЕТЯ РУСИНОВА 

 директор на ОУ «Н.Й.Вапцаров» Селановци
2021-02-05 13:49:29