Цветомира Димитрова от Чипровци спечели Коледен фотоконкурс

Цветомира Димитрова от Чипровци спечели Коледен фотоконкурс

Снимката на Цветомира Димитрова  е заснета в Чипровци. Самата тя споделя: “За жалост традициите не са това, което бяха. С умиление си спомням дните около Коледните празници от времето, в което аз бях дете и ми е леко тъжно, че моето дете може би няма да ги изживява по този начин. Докато беше жив прадядо ми правехме традиционната вечеря на Бъдни вечер, в която ядяхме на слама. Вдигахме килимите, разбутвахме мебелите и в центъра на стаята дядо ми изсипваше един чувал със слама, отгоре баба редеше постните ястия и всички сядахме на земята около трапезата. Тя месеше питки, на които се изобразяваха къщата, всички членове на семейството и животните, правеше чушки с боб, сарми с орехи и ошав, както и питка с късмети и коледжанье за коледарите, които в Чипровци обикалят домовете на Бъдни вечер. С всяка изминала година ситуацията се променя, но традицията си остава.“.

Втората награда бе присъдена на Виктория Трендафилова от Пловдив. Трето място си поделят Нели Тодорова от Исперих и Дечо Манолов от с. Братя Даскалови. Поощрителни награди получават Рая Кирилова, Цветелина Георгиева, Виктория Георгиева, Иван Владимиров и близначките Виктория и Деяна Руменови. Фотосите на победителите се откроиха сред многобройните снимки, изпратени за участие в творческото състезание от различни краища на страната. Близо 40 любители фотографи от Монтана, Лом, Чипровци, Плевен, Батановци, Каспичан, Перник, Исперих, Асеновград, Димитровград, Царево, Каварна,Тетевен, Попово и селата Братя Даскалови и Ярджиловци се включиха в тазгодишното издание на конкурса за аматьорска снимка, иницииран от Младежкия дом. В творческата надпревара взе участие и момиче от Турция. Тя е ученичка в Българското национално училище „Св.Св. Кирил и Методий” – град Истанбул. С най-много представители във фотоконкурса е 3Б клас на монтанското Второ средно училище „Никола Йонков Вапцаров”.

Фотографиите бяха оценени от професионално жури, включващо художника Николай Пенков, младия фотограф Георги Каменов и Румяна Белчева – художник. Сред основните критерии, които журито взе предвид бяха дали снимките са пряко обвързани с темата на конкурса, дали въздействат емоционално, дали са оригинални, позитивни, вдъхновяващи, изразяващи лично отношение и носещи елементи на спонтанност и естественост.

Всички класирани снимки ще бъдат показани на изложба във фоайето на Младежкия дом. Наред с наградените фотографии, журито определи и част от останалите фотоси, които също да бъдат аранжирани във фотоизложбата. Нейното откриване е насрочено за 10 февруари от 11.30 ч. Тогава на авторите ще бъдат връчени грамоти и предметни награди.

Най-нетърпеливите могат да видят само отличените във фотоконкурса за любителска снимка „С дъх на Коледа” във Фейсбук страницата на Младежкия дом: Общински младежки дом – Монтана. 

 
2021-01-29 11:47:01