Валентина Михайлова: Ще внедрим предмета Дигитално предприемачество в Езиковата

Валентина Михайлова: Ще внедрим предмета Дигитално предприемачество в Езиковата

Езикова гимназия „Йоан Екзарх“ - Враца отбеляза своята 50-годишнина, макар и в дигитална среда. Работата по проекти не спира. Предстои изграждането и на уникален по рода си STEM център в училището. По тази и други теми разговаряме с директора на елитното училище Валентина Михайлова.

 

Г-жо Михайлова, как се справят учители и ученици с онлайн обучението, кои са трудностите, които срещате?

Ситуацията с COVID-19 постави цялата образователна система пред неподозирани изпитания. Едва ли някой от нас преди една година би повярвал, че ще “превключим” от присъствено обучение в обучение в електронна среда за три дни. Факт е, че това се случи и мога с гордост да заявя, че бяхме единственото училище в област Враца, което от самото начало на обучението от разстояние през миналата учебна година, започна да работи само в една платформа. Стресът за учителите, учениците и родителите беше значително по-малък и бяхме сочени от институциите, отговарящи за образованието, като модел за електронно обучение. Трудности има, това е неизбежно, но са преодолими. Основно затруднението ни е в липсата на интернет и устройства от някои семейства, но се опитваме на всички наши ученици, които изпитват затруднения да осигуряваме техника и интернет. 

Ще се ваксинират ли преподавателите от училището?

По отношение на ваксинацията трябва да отчетем доста скептицизъм в обществото като цяло, същата е ситуацията и в училище. Процентът на заявилите желание да се ваксинират към настоящия момент е малък, но хубавото е, че постоянно има промяна на мнението от колегията, което е положително.

Какво отличава Езиковата от останалите училища и как успявате да сте на челните места по оценки и класирания в различни престижни конкурси?

Призовите класирания на нашите ученици са резултат от натрупани знания и придобити компетентности, които се постигат, освен с много  упорит труд от тяхна страна и с екипната и целенасочена работа на колегията. Ние сме различно и бих казала уникално училище, което съчетава в себе си чуждоезикова подготовка- безспорно най-добрата в региона, обучение по профили различни от чуждите езици- БЕЛ, история, география, ИТ, биология и химия, и то при свободен избор от учениците в 11 клас, а в последните 4 години и професионално обучение. Няма друго такова училище в нашия регион, което може да предложи на своите възпитаници толкова широк избор от сфери на обучение. Факт е, че в последните години интересът към училището е много голям или както обичаме да се шегуваме, “като в доброто старо време”.

Какви са направленията, които се изучават в момента и планирате ли да предложите нови от следващата учебна година?

Нашето желание е да обогатяваме непрекъснато избора от профили и специалности в училището, друг е въпросът дали е възможно. За съжаление демографският срив оказва пагубно влияние върху образователните институции и ние сме едно от най-потърпевшите училища, имайки предвид, че осъществяваме обучение само в гимназиален етап по държавен план прием, където решаващата дума имат институциите, отговорни за образованието и дори да имаме желание да променяме профили или специалности, сме длъжни да се съобразяваме с националните, областни и общински образователни стратегии и политики. С голямо огорчение трябва да отбележа, че в резултат на това сме ограничени във формирането на само две паралелки с профил “Чужди езици”, което обрича на “изчезване” знакови за училището езици като френския, който е дал и името на гимназията ни. За новата учебна 2021/2022 година ще имаме прием в 2 паралелки профил “Чужди езици“ с интензивно изучаван английски език и една професионална паралелка по специалност “Графичен дизайн”. Имахме желание да предложим и нова специалност, която ни беше отказана.

По какви проекти работите в момента?

През изминалата и тази учебна година в гимназията изпълняваме 5 проекта по  програма Еразъм+, които за съжаление поради пандемията са забавени в изпълнението си, но дейностите по тях не спират. Получихме и сертификат за качество от ЦРЧР за изпълнението на проекта “Учители на 21 век”. През миналата учебна година, която беше и юбилейна за гимназията, спечелихме и два проекта по Национални програми на МОН. Първият от тях беше за изработване на учебно помагало по предмет, който се преподава на чужд език и екип от учители създадоха “Помагало по философия на английски език за 9 клас”, което беше оценено с най-висок резултат от МОН, вече  е издадено от издателство “Аз Буки” и в момента е достъпно на сайта на МОН. Другият проект, който спечелихме е за изграждане на STEM център, който също е по национална програма на МОН на стойност 300 000 лв. и ще бъде изграден през тази година.

Какво ще представлява STEM центърът всъщност?

Планираме превръщането на няколко помещения на партера, със складова функция в момента и една класна стая в модерен център “Creative Entrepreneurship Research & desigN” (CERN) на площ от 235 кв.м. и прилежаща открита площадка /Open-air space/. В него проектирахме  отделни пространства с връзка между тях.

Първото е удобно за провеждане на уроци от всички предметни области, базирани на проекти, изследователски подход, ролеви игри, работа в по-малки и по-големи групи. С наличните акаунти в Офис 365 на всички учители и ученици, в това пространство лесно ще постигнем модела “1:1” (всеки ученик и учител да използва в час електронно устройство и персонален акаунт).

Другото общо пространство ще вдъхне нов живот на теоретичните уроци и ще даде възможност на учениците да преминават реално през целия цикъл на проектиране, дизайн и преобразуването на една идея в готов продукт с обособени в него 4 специфични зони, някои от които при необходимост могат да се преструктурират. 

Ще има и Printing house - зона с 3D принтер и 3D скенер, цветен принтер А3+ и машини за следпечат (рязане, подвързване, лепене), на които учениците могат да материализират своите проекти

Art creative studio ще е зона за ръчно творчество - оборудвана със стативи за рисуване, инструменти за макетиране, моделиране и др. Тук учениците ще развиват умения за рисуване и моделиране. Това е креативното сърце на центъра, където да се раждат дизайнерски идеи, да се пишат сценарии, разказват истории.

Stage Area е мястото, което може да изпълнява две функции- сцена за реч и дебати, солови и групови изпълнения, а със спускането на екрана и медията ще се превръща в зона за трениране на презентационни умения.

Inspiration area/Relax space -зона, която може да подкрепя различните дейности в останалите пространства, но и място за уединение, вдъхновение, презареждане.

Принципът е отваряне и възможност за гъвкаво оформяне на пространството на зоните и възможността за прегрупиране на учениците според заниманията и формата на работа - на групи, по двойки, самостоятелно или в смесена система. Поради спецификата на  училището чуждият език и ИКТ са интегрирани в почти всички учебни предмети. Адекватната физическа среда в центъра ще ни осигури условия да създадем предмет “Дигитално предприемачество” в разширена професионална подготовка в 11 и 12 клас и в допълнителна подготовка за останалите класове и паралелките с профил “Чужди езици”, а условията в него ще разширят възможностите да се планират и залагат мултидисциплинарни и интердисциплинарни уроци и по предметите от отраслова, специфична и разширена професионална подготовка. 

Училището отбеляза 50-годишен юбилей, какви са инициативите, които проведохте?

2020 г. беше юбилейна за училището, в която се навършиха 50 години от създаването на Езикова гимназия - Враца или както врачани я знаят - Френската гимназия. Бяхме планирали серия от мероприятия и изяви, но за голямо наше съжаление всичко, което искахме трябваше да го реализираме в електронна среда. Въпреки това успяхме да организираме изложба, конкурси за ученическо творчество на тема “Моите мечти за моето училище в следващите 50 години”, направихме интервюта с бивши директори, преподаватели и възпитаници на училището и всичко това издадохме в Алманах “50 години Езикова гимназия  - Враца”, направихме и видео материал, който разпространихме он-лайн.

Какво ще пожелаете на учителите и възпитаниците на ЕГ?

Желая им преди всичко здраве. Нека продължават все така дръзновено, с дух и себераздаване да творят новата история на Езикова гимназия - Враца, защото бъдещето принадлежи на духовно смелите, повярвали в мечтите си!

 Интервю на Силвия СИМЕОНОВА

 

Интервюто може да прочетете и във вестник "Северозапад днес"
2021-01-22 09:46:27