Честваха Освобождението в Мездра

Честваха Освобождението в Мездра

С възрожденски песни, изпълнения на духов оркестър и издигане на националния флаг започна честването нанационалния празник на РБ - 3 март, на централния площад в Мездра.

“Денят, с който започна съвременното летоброене на България, е 3 март. Денят, увенчал реализирането на най-висшия идеал на Възраждането - Свободата. Денят, положил началото на завръщането на нашето Отечество в голямото европейско семейство”, подчерта в словото си кметът на общината Иван Аспарухов.

 

Женският народен хор при НЧ “Просвета 1925” изпълни емблематични песни от своя репертоар, след което събралото се множество се отправи към паметника на загиналите във войните. Венци и цветя на признателност пред подвига на героите, поднесоха от Община Мездра, Общинския съвет, както и родолюбиви граждани.

 

Акценти в честването на 135-годишнина от Освобождението на България бяха художествено-документалният филм на оператора Искрен Красимиров “Каменното съкровище от Мездра”, който беше прожектиран в кино “Роял”, и XI шосеен пробег “3 март”, организиран от Община Мездра и СК Атлет.

 

 




2013-03-30 22:02:49