Почетоха паметта на патрона на църквата в Лик

Почетоха паметта на патрона на църквата в Лик

С водосвет, отслужен в Храм „Св. Атанасий“ от енорийския свещеник Георги Няголов, в мездренското село Лик почетоха паметта на двама от големите апологети (защитници) на християнската вяра от арианската и от несторианската ереси - Св. Атанасий Велики и Св. Кирил Александрийски, чиято памет православната църква почита съвместно на 18 януари - Атанасовден.

Въпреки мразовитото време, да запалят по свещичка и да се помолят за здраве под купола на храма се събраха дузина миряни. Сред дошлите да се черкуват бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов и кметският наместник на с. Лик Гена Кръстева. 

„Пожелавам на всички да са живи и здрави!, каза кметският наместник Гена Кръстева. Да бъдем по-задружни, да бъдем по-сплотени, да си помагаме в трудни моменти. Както се случи миналия септември, когато изгоря покрива на къщата на един наш съселянин. Организирахме се, с призив от Кметството, хората се отзоваха и благодарение на събраните средства, този човек отново има покрив над главата си!“

През 2015-2016 г. със средства, дарени безвъзмездно от Маргарита Домусчиева и от синовете й Кирил и Георги от рода на Димитър Ватов от с. Лик, тя беше цялостно реконструирана и реставрирана. През 2019 г. във връзка със 100-годишнината на местното читалище „Наука“ г-жа Домусчиева направи още едно дарение, с което беше обновена дограмата на културно-просветното средище, а в навечерието на Рождество Христово миналата година подпомогна финансово и подмяната на дограмата на сградата на тукашното Кметство.
2021-01-18 15:08:00