Две изложби подредиха в Кнежа

Две изложби подредиха в Кнежа

Две изложби гостуват в общинския исторически музей в Кнежа. Те са дело на музея в Исперих. Жителите и гостите на града могат да разгедат „Гетската столица Хелис – 30 години проучвания“ и „Апогеят на гетската цивилизация“. Първата се състои от дванадесет големи цветни постера, които представят резултатите от проучванията на тракийския укрепен център в Археологически резерват „Сборяново“. Постигнатите през годините резултати свидетелстват, че градът е столица на гетска династия от Ранната елинистическа епоха.

Изложбата „Апогеят на гетската цивилизация“ от своя страна, ни представя един от деветте паметника на световното културно-историческо и природно наследство на ЮНЕСКО в България – Свещарската царска гробница. Паметникът е обект на множество научни и популярни публикации, познат е от филми и фоторепортажи. Основната цел на „Апогеят на гетската цивилизация” е да представи Тракийската царска гробница при Свещари и обкръжаващия я гетски свят чрез археологически находки, графични реконструкции и постери.

Експозициите ще бъдат на разположение на посетителите всеки делничен ден от 14:00 до 18:00 часа при строго спазване на противоепидемичните мерки. Входът е свободен.


1


2021-01-15 11:21:27