Ромската Нова година - Василица и селановските деца в условия на пандемия

Ромската Нова година - Василица и селановските деца в условия на пандемия

Всяка година по инициатива на център Амалипе ученици от училищата, участници в проект „Всеки ученик ще бъде отличник“ организират различни инициативи по повод  Василица – Ромската нова година.

На 13 януари 2021 се проведе среща с Министъра на образованието Красимир Вълчев  с над 100 ученици от цялата страна, представители на различни етноси. От ОУ "Н.Й.Вапцаров" Селановци в срещата се включи седмокласничката Симона Сашева. Учениците имаха възможност да задават въпроси на Министъра. Щастливи сме, че организаторите избраха Симона единствена от присъстващите да зададе своя въпрос "на живо", а той беше: "Ако бяхте дете на нашите години, как бихте се отнасяли с онлайн обучението и какво нямаше да разберете през този период?"Министърът отговори изчерпателно на нея и на други, обобщени от организаторите въпроси.

Друга традиционна инициатива е учениците да посещават висши институции или посолства, за да поднесат своя поздрав за празника. Сред тях години наред са и селановските деца.Тази година усложнената епидемична обстановка ни попречи това да стане „на живо“. Затова подготвихме видеозапис и го изпратихме на нашите домакини – посолството на Швейцария. На 14 януари във видеовръзка,  в много сърдечна среща споделихме своите постижения и предизвикателства. И учениците, и Нейно Превъзходителство Посланик Коен имаха въпроси и взаимно си размениха интересни и откровени отговори за обучението във виртуална среда, за толерантността към различните ентоси, за познаването на фолклора в двете страни, за правата на жените, за успели селановчани в Швейцария  и …разбира се – за шоколада! Обещахме си бъдещи срещи!  Виртуално поднесохме баница с късмети на всички участници в срещата – посланик Мюриел Берсе Коен, представители на посолството на Швейцария, Деан Колев и представители на екипа на Център Амалипе.

Учениците получиха подаръци от посолството, навреме пристигнали преди срещата и естествено - шоколад от училището.

От името на учениците и учителския екип благодарим на домакините и организаторите за предоставената възможност да станем част от вълнуващи и запомнящи се преживявания!

 

Петя Русинова - директор на ОУ „Н. Й. Вапцаров“

Селановци

 


1


2021-01-14 19:55:09