Без АЕЦ цената на тока ще скочи в пъти!

Валентин Николов - изп.директор на АЕЦ Козлодуй ЕАД

Тези дни се появиха много идеи за сваляне на цената на тока, дори и крайни - за опрощаване на сметките и така нататък. Но веднага с това се появиха опасенията, че включването на цялата енергия, която се произвежда от АЕЦ “Козлодуй” в по-евтините доставки за населението, ще доведе до фалит на централата? Кажете ни реални ли са тези опасения.

Вижте, за миналата година централата реализира най-голямата печалба - 158 млн. лв. Проблемът е, че централата не разполага с тези средства, за да може да покрие евентуални загуби, в които ще влезе неминуемо, ако се увеличи прекалено много квотата. Защо е това? Защото НЕК, предвид инвестиции и прочие, които е направила през годините, в момента плаща трудно задълженията си към АЕЦ и те в момента са към 310 млн.лв. В момента АЕЦ е добре ликвидно, но ако се увеличи квотата прекалено, нека всеки си направи сметка: 44 лева на мегаватчас е цената към регулирания пазар, а близо 54 лв. е себестойността на продукцията. Тоест близо 10 лева загуба. 14 млн. мегаватчаса произвежда горе-долу през годината. Всеки може да си направи сметка каква загуба, ако на сто процента влезе в регулирания пазар, ще реализира АЕЦ “Козлодуй”. Разбира се АЕЦ “Козлодуй” не бяга от социалната си функция. Тя предоставя с решение на ДКЕВР 9,5 млн. мегаватчаса на регулирания пазар в момента. Аз съм обсъдил и с министъра на енергетиката и съм казал, че извън договорите, сключени до края на юни, с индустриалните потребители, които са в България, можем да предоставим 200 000 мегаватчаса, които в момента са свободни от ангажимент по договорни отношения. Така че това можем да направим до края на този регулаторен период. А разбира се ДКЕВР трябва да направи сметките и съответно да види каква е платежоспособността на НЕК, така че да не засегнем инвестиционната програма на АЕЦ “Козлодуй” във връзка с удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй и разбира се, инвестиционна програма, която гарантира безопасността на централата.

Споменахте това количество, което можете да предоставите. Това процентно като съотношение колко е? И до колко от тази енергия, която продава АЕЦ на свободния пазар, ако бъде прехвърлена към микса, определящ цените за домакинствата, би понесла финансово централата, ако говорим и в проценти?

Сложно е в момента да ви кажа, защото през април се влиза в планов годишен ремонт, което значи, че пети блок няма да произвежда електрическа енергия, зависи колко ще продължи ремонтът и така нататък. Така че трудно мога да ви кажа какъв процент е. Но в момента това са свободните количества. И тези договори, които сме сключили, включително с плащанията, които имаме, и споразуменията с НЕК, гарантират, че АЕЦ “Козлодуй” няма да изпадне в ликвидна криза. Но аз казвам, че при условие, че се вкарва цялата енергия, която произвежда, в енергийния микс, то това при всички случаи ще влоши финансовото й състояние, даже бих казал, че може да я доведе в много лошо финансово състояние, не гарантирайки финансови потоци. Но това го знаят в ДКЕВР, така че мисля, че те правилно ще сметнат нещата.

Много мек бяхте, като казахте “ще влоши”. Говорим си направо за фалит.

При условие че държавата няма как да налее пари, защото това ще е държавна помощ по смисъла на правилата в ЕС, а няма друг източник на финансови възможности, освен свободния пазар и регулирания пазар, така че всеки може да си направи сметката. Моят апел е да не изпадаме от една крайност в друга крайност. Защото в крайна сметка без АЕЦ Козлодуй няма да говорим за процентно увеличаване на сметките, а в пъти увеличаване на сметките. Така че нека да гарантираме удължаването на срока на експлоатация на пети и шести блок, лицензите, за които изтичат през 2017-а и 2019-а година, да го гарантираме задължително и съответно да гарантираме и на хората. Защото знаем, че те имат огромни затруднения в плащане на сметки. И аз лично не мога да си обясня какво се случи, че в пъти им се увеличиха сметките за месец. Просто нека и службите да си кажат мнението, но това наистина аз не мога да си го обясня.

Казахте удължаване живота на пети и шести блок. В тази сложна политическа и икономическа обстановка гарантиран ли е този процес?

Засега в сметките на АЕЦ “Козлодуй” има голямо количество пари, които гарантират в краткосрочен план плащанията по договорите и съответно във връзка с действията, които трябва да се извършат във връзка с безопасността. Разбира се, ние зависим на база споразумението, което сме сключили с НЕК и съответно от свободния пазар - договорите, които досега са сключени. Въпросът е следният: ако всякакви призиви за неплащане на сметки за ток продължат... това неминуемо ще рефлектира върху НЕК, защото НЕК в момента върви към все по-добри резултати, но в един момент това ще се влоши и ще спрат плащанията към нас и другите енергийни обекти, които произвеждат ток. И тогава вече може да се стигне до колапс. Разбира се, че хората трябва да плащат това, което са изразходили. Това няма смисъл да го коментираме. Но призиви въобще за спиране на плащанията, за мен това е катастрофално.

Най-малкото, което може да ни се случи тогава, е режим на тока?

Не, просто ще внасяме ток. При всички случаи търговци и прочие ще се опитат да компенсират, но такова компенсиране на пазара от хиляди мегавати няма как да се случи.

Виждате ли бързо и ефективно решение на проблема с високите сметки за ток на хората?

Бързо решение с някакво процентно намаление за сметките за ток на хората... Има донякъде може би резерви, не мога да кажа какви, защото не разполагам с необходимите данни. Но бързо решение въобще на проблемите на хората няма какво да се лъжем това не са само сметките, това са социални проблеми, това е невъзможността хората да плащат тези сметки. Тоест трябва да се решава проблемът кардинално, както разбира се и социално за тази, които са изпаднали в крайно лошо финансово състояние, така и в намирането на работа, инвестиции и така нататък. Аз мисля, че това е начинът и което и да е правителство, което дойде на власт, трябва да направи програма именно в тази връзка - увеличаването на БВП, на социалната дейност към хората.

Какво бихте признали като лично ваша вина като народен представител, та изтървахте онова, което се случва в ДКЕВР, около ЕРП-тата и се стигна до тук? 

Една от моите вини е това, че не успяхме бързо да прокараме закона за възобновяемите енергийни източници, така че да спрем толкова бързото им разрастване. Но беше отворена такава огромна порта и съпротивата в парламента беше такава, че не можахме бързо да го прокараме. Аз съм един от вносителите на този закон, който ограничи разрастването на този проблем и той рефлектира неминуемо. Просто трябваше по-бързо да се справим с този проблем, но донякъде не зависеше само от нас. Всеки може да погледне, има го на сайта на Народното събрание и да види каква е съпротивата и какви са изказванията на всеки от членовете на енергийната комисия, така че ще си направи изводи кой и как е саботирал процеса.

Казахте, че засега тече процесът, свързан с всичко нужно около удължаването на живота на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй. Риск за предпроектните проучвания за седми блок има ли?

Засега няма никакъв риск. Рискът може да дойде във връзка с грешни решения. Експертите в ДКЕВР трябва да не се подлагат на емоции. Това е единствено.

Уви обаче, там настана колективна оставка.

Това е правилно. Аз на тяхно място също бих подал оставка, но това не ги лишава от отговорност в крайна сметка. Всеки може да подаде оставка, но това не го лишава от отговорност. Все някой трябва да носи отговорност в тази държава.

Публикуваме интервюто на Дарик нюз с незначителни съкращения




2013-05-31 22:05:16