Д-р Петър Керемедчиев: Бях на ръба да напусна болницата

Д-р Петър Керемедчиев: Бях на ръба да напусна болницата

Д-р Петър Керемедчиев от година и половина е изпълнителен-директор на МБАЛ “Христо Ботев”-Враца. Има богат управленски опит. Последната година, освен да спасява болницата от фалит, заради огромни задължения, се е заел и с отговорната задача, свързана с лечението на пациенти с коронавирус в лечебното заведение. Срещаме се с д-р Керемедчиев в началото на новата година в един разговор за трудните моменти и предстоящото в работата му през тази година. 


Работа, заеми и безумни жалби бележат 2020 г. 


Д-р Керемедчиев, как приключи 2020 г. за МБАЛ “Христо Ботев”?

И добре, и зле. Добре, защото практически тя беше успешна във финансово и организационно отношение. Аз съм доволен, че колегите ми подадоха ръка. Заедно в екип постигнахме доста добри неща и като организация на дейност и като добиване на средства от техния труд. През изминалата година успяхме да изплатим не малко задължения. Инвестирахме в техническа въоръженост. Можехме вече да си позволим да финансираме по-добре труда на колегите в болницата независимо дали са лекари, специалисти по здравни грижи, санитари или административен персонал. Тази година добрите практики, разбира се, ще продължат в лечебното заведение. Предвиждаме увеличаване на минималната работна заплата на целия персонал с 10 %. От по-миналата година добавяхме към месечните възнаграждения допълнително материално стимулиране. Това ще продължи и през настоящата година. 

Изминалата 2020 г. беше трудна заради ситуацията с ковид пандемията. Някои от колегите се разболяха и слава Богу никой от тях не стигна до фатален край. Така или иначе, това се отрази на дейността на болницата най-малкото заради тяхното физическо отсъствие. През 2020 година и към настоящия момент разполагаме с всичко необходимо за лечение на пациенти не само с ковид, но и на хора с други заболявания в условията на спешност. От няколко месеца плановият прием е забранен и това е нормално в такава епидемична среда. Естествено, заради това, в известна степен намалихме приходите. Мога да кажа, че 2020 година като цяло беше добра за болницата. Надявам се 2021 г. да бъде още по-добра, защото предстои поредното и финално кредитиране на лечебното заведение.

Кога се очаква да бъде отпуснат кредитът от 5 милиона и 200 хил. лв. на болницата?

Очаква се това да стане факт до края на февруари. По този повод свикваме извънредно общо събрание на акционерите, което ще се състои на 29 януари. На него ще се вземе окончателното решение за кредитиране на болницата. Веднага след това ще се подпише договорът с банката. По този начин ще разполагаме с достатъчно финансов ресурс, чрез който да можем да вдигнем запорите. Аз не казвам, че всичко ще бъде прекрасно, но със сигурност ще работим в много по- добра обстановка. Към момента една значима част от запорите сме ги вдигнали. Предстоят преговори с всички останали кредитори, на които дължим по-малки суми. Надявам се да се договорим за разсрочване. Освен заема, на общото събрание ще се дебатират и други текущи точки, които съдържат информация и очакват подкрепа от общото събрание, за да можем да функционираме. Една от тях е вдигане на капитала на дружеството с над милион лева, което ще създаде условия да излезем от ситуация на декапитализация, което е много важно за търговското дружество. Надяваме се през тази година да продължим с инвестирането както в техника, така и в ремонти. Искрено се надявам в хода на тази година да приключим ремонта на АГО. В момента сме в процес на обсъждане как точно да постъпим и кой е най-разумният начин, така че хем да се възползваме от сумата, отпусната от Министерството на здравеопазването, хем да реализираме дейностите. Обсъждаме с архитект да променим проекта като задание и да променим КСС така, че да се вместим в сумата,  но и да се извърши качествен ремонт. Другото, което предстои е оптимизиране на дейността на болницата.

Какво е състоянието на Ковид отделението?

Отделението и в битов, и медицински порядък, е добре. Разполага с нужната техника и всичко необходимо като медикаменти. Обсъждаме преместването му в големия корпус на болницата. Освен това вече разполагаме с 10 нови реанимационни легла и нови обикновени легла, които ще бъдат в обединеното отделение.  Разпологаме с достатъчно персонал, който да лекува хората.

Д-р Керемедчиев, вече година и половина сте начело на МБАЛ “Христо Ботев”. През този период от време в какво най-често Ви упрекваше екипът на лечебното заведение?

Едно от основните обвинения към мен е било заради забавяне на месечните възнаграждения. В периода, в който съм начело на лечебното заведение, това е ставало три пъти. Заплатите на персонала са забавяни с 8-10 дни. Свързано е с процедура, чрез която ние за предходен период да получим изработени суми от държавата. Тя изисква да се извършат няколко стъпки и това, разбира се, доведе до забавяне на възнагражденията. Надявам се тази година, след като вдигнем запорите, да си получаваме парите директно от Здравната каса, както всяка друга болница.

Това означава ли, че персоналът отново е бил на ръба да се вдигне на протест?

Тук работят разумни хора. Те видяха и се убедиха, че аз по някакъв начин се опитвам да вдигна на крака и да стабилизирам лечебното заведение. Стъпвайки на разума си, персоналът прие, че това наистина е така. Искам да изразя благодарността си към всички, тъй като колегите доказаха, че болницата наистина може да работи добре и могат да си генерират средства от техния труд.

Имало ли е моменти, в които Ви е писвало от Враца и врачани и Ви е идвало да си хвърлите оставката?

Да, имало е два такива момента. Единият път бе провокиран от екипа на болницата, а другият от журналисти. Аз не казвам, че ние не грешим. Едва тук във Враца разбрах, че има за себе си още какво да науча. В тези моменти се чудех какво да правя. Приех го като морален ангажимент, след като голяма част от колегите ми повярваха. В един момент си дадох сметка, че ако си подам оставката като директор, практически аз ще бъда причината да ги разочаровам. И не само колегите, а и банката, ако щете, тъй като хвърлихме доста усилия в преговорите за отпускането на заема. Това, че банката при много условности повярва, че ние можем да се справим е нещо прекрасно и аз в един момент да си подам оставката и си замина означава, че съм безотговорен към всички тези, които ми повярваха. Въпросът е, че тук близо 600 човека не заслужават подобно поведение, независимо дали е от мен или някой друг управленец. Те също са хора със своите семейства, със своите разходи, със своите кредити. Факт е, че в немалко години те са ощетявани. Все пак не трябва да се забравя, че аз поех лечебното заведение във време на много запори, демотивиран персонал и остаряла материална база.

През изминалата година врачанската болница получи много дарения...

Да, така е. По този повод искам да благодаря на всички, които ни помогнаха с не малко неща. Със средствата, дарени в общинския фонд, успяхме да закупим доста неща, от които имахме нужда. Затова искам да изразя своята благодарност на тези хора. Също така благодаря на кмета Калин Каменов, областния управител Малина Николова, на д-р Кети Ценова като посредник на държавата, както и на министър Петя Аврамова. Благодаря и на Министерството на здравеопазването, защото те са организацията, без която в този критичен момент нямаше да се справим. Благодаря и на лекарите Григор Томов и Георги Езекиев и на всички колеги от КОЦ, които в труден момент също много помогнаха на врачанската болница.

Колко медици си сложиха ваксина?

Общо 76. Надявам се да има още желаещи да се ваксинират.

В момента във врачанската прокуратура е образувано досъдебно производство към МБАЛ “Христо Ботев” относно подадена жалба за смъртта на пациент в лечебното заведение?

Да, запознат съм със случая. Към момента предоставяме документи, изискуеми от прокуратурата. Докато не приключи проверката, аз ще запазя толерантност, но пък съм дал една дума пред себе си. Всяка жалба изисква проверка. Когато тя приключи в полза на болницата, аз ще съдя всички тези, които са писали жалби. Крайно време е да има време разделно - когато проверката констатира неща, които не трябва се случват в една болница, аз ще приема констатациите, но когато тази проверка констатира, че няма нарушения на правилата за добра медицинска практика, тогава ще предприема съответните действия. Аз никога не съм предприемал подобни действия в цялата си история като директор, но тук бях свидетел на жалби, които четейки на прима виста, будят смях. При нас дори е имало жалба, че гражданин е починал, тъй като не е завиван.

Какво предстои през 2021 година в МБАЛ “Христо Ботев”?

Предстоят много задачи. Аз съм си направил един списък и се надявам да го изпълня. Те са свързани с подобряване на работната среда, подобряване на условията за диагностика и лечение в техническо отношение, да се извършат някои ремонти в лечебното заведение. Предстои да обявим конкурси за началник отделения и главна сестра на МБАЛ “Христо Ботев”. Мразя 2020 година, зарид ковид заразата. Тя спря много от моя ентусиазъм и голяма част от инерцията. Категорично пандемията забави темпото ни, тъй като голяма част от средствата, вместо в техника и персонал, аз ги пренасочих в лечението на ковид-болни.

Интервю на Ани САМАРДЖИЙСКА
2021-01-11 10:11:35