Мъжко хоро извиха в Зверино, кандидат-пожарникар хвана кръста

Мъжко хоро извиха в Зверино, кандидат-пожарникар хвана кръста

Напук на пандемията и на въведените ограничения, в най-голямото село в община Мездра - Зверино, спазиха традицията, възродена преди пет години, и на Богоявление в сърцето на Искърското дефиле отново беше извършен ритуалът по спасяване на кръста, съчетан с мъжко хоро в ледените води на река Златица.

В унисон с противоепидемичните мерки, тази година честването на големия християнски празник се състоя на открито - пред оброчния кръст на Св. Богородица в „Долната махала“, където енорийският свещеник отец Антон Петков отслужи Велик Богоявленски водосвет, благослови миряните и ги поръси със светена вода за здраве.

Сред дошлите да почетат Кръщение Господне бяха кметът на Мездра Иван Аспарухов, много жители на крайискърското селище, гости отблизо и отдалеч, както и доста именици. Най-невръстният от тях беше 5-месечният Йордан - първородна рожба на сем. Емил и Маринела Якимови.

Тази година за „спасяването” на Богоявленския кръст се хвърлиха 13 мъже и младежи, родени в Зверино, пременени в народни носии. Сред смелчаците беше и кметът на селото Стоян Петров. Пръв до Разпятието стигна 25-годишният Емил Якимов, който в момента е кандидат-пожарникар.

Кулминацията на празника беше мъжкото ледено хоро, което се изви в река Златица за пета поредна година и на което се хванаха всички участници в ритуала. Те запяха дружно „Песен за Капитан Петко войвода”, воглаве със „спасителя“ на кръста, развял националния трибагреник.

„Чувството е неописуемо - зарежда те със сила и енергия, сподели на излизане от реката Емил Якимов, който участва в ритуала за четвърти път. Пожелавам на всеки българин да изпитата тази тръпка. Няма от какво да се страхуваме - това е нещо, с което можем само да се гордеем! Важното е да спазим традицията и да съхраним българския дух! Докато сме тук - няма какво да ни спре!“

 
2021-01-06 13:01:15