Наредиха интересна изложба в Мездра

Наредиха интересна изложба в Мездра

По инициатива на Градската художествена галерия в Община Мездра е подредена художествена изложба на участниците в пленера по живопис "Юбилейно за проф. Иван Фунев". Пленерът се проведе през м. юли миналата година в родното село на големия български скулптор и живописец (1900-1983 г.) по повод 120 години от неговото рождение.

Експозицията включва седем картини - пет пейзажа и две абстрактни творби, вдъхновени от природните красоти на Веслешкия Балкан, които бяха създадени по време на пленера от петима членове на групата на мездренските художници.

Иво Ангелов се представя с картината „Пейзаж от с. Горна Бешовица“, Ивелина Ивова - с „Пейзаж със златна нива“ и „Към „Къщата ИВ“, Рени Митева - с „Гора“, Снежана Петрова - с „Божиите очи“ и „Въздействие“, а Цветана Христова - с „Косматица“.

"Пейзажите се отличават с висок реализъм, а картините на Снежана Петрова - с полет на въображението", подчерта по повод изложбата Светла Дамяновска, гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра.

С Общата художествена изложба "Юбилейно за проф. Иван Фунев" официално беше открит творческият сезон 2021 на мездренските художници. Експозицията е подредена във фоайето на втория етаж в сградата на Община Мездра и може да бъде разгледана всеки делничен ден до края на м. януари.

През тази година ще бъде организиран още един пленер - този път посветен на 90-годишнината от рождението на друг изтъкнат наш земляк - живописеца Върбан Бояджийски (1931-1994 г.). Той ще се проведе през м. юли и е включен в Културния календар с национален обхват за 2021 г. на Министерство на културата.

 
2021-01-05 15:17:14