Талантливата Елица Стефанова впечатляваше през годината и онлайн

Талантливата Елица Стефанова впечатляваше през годината и онлайн

 

 Отиващата си 2020 година за всички беше една особена и необичайна  година. Много неща в живота на хората се промениха, в това число и на хората на изкуството.

Въпреки променените обстоятелства, за младата пианистка Елица Стефанова и нейният преподавател Олга Младенова 2020 година беше една успешна и плодотворна година: три конкурса- три награди (две първи награди и едно Гранд При), майсторски клас при проф.Людмил Ангелов и участие във фестивала «Изкуството на барока».

През пролетта тя усилено готвеше своята конкурсна програма, но поради извънредното положение всички конкурси бяха отменени. Това наложи търсене на други начини за изява. Алтернатива на традиционните конкурси с изпълнения на живо се оказаха онлайн конкурсите.

Благодарение на подкрепата и съдействието на Стела Димитрова, Георги Могилски и Йоло Йолов от Община Враца и артистичния директор на Симфониета Враца Христо Павлов бяха осъществявани  записи на Елица, на високо професионално ниво  на рояла  в Градската концертна зала.

През юли месец  със своите онлайн изпълнения   тя  взе учстие в Международния конкурс "Salzburg Grand Prize Virtuoso 2020" - Залцбург (Австрия), спечели Първа награда и беше поканена на Гала концерта  в  известната "Wiener Saal, Mozarteum" в родния град на Моцарт Залцбург .

Три месеца по-късно през  октомври , с нова конкурсна програма  Елица  спечели Първа награда и от Международния конкурс "Bonn Grand Prize Virtuoso 2020"- Бон( Германия). Отново получи  покана  за участие в Гала концерта на наградените,  в Beethoven House в Бон през август 2021г.

Елица стана лауреат и на Гранд При на IX Международен конкурс Vivapiano 2020- София.

Тази голяма награда ще даде възможност на талантливата врачанска пианистка да свири с оркестър на концерт,  който традиционно се провежда преди  следващото издание на конкурса Vivapiano.

 Конкурсът  се проведе между 30 октомври и 1 ноември 2020 г в концертните зали на Национално Музикално Училище «Любомир Пипков» София.

Освен в конкурси  Елица  участва в XI Майсторски клас на проф.Людмил Ангелов, свири на Гала концерта на 25.07.2020 г в Камерна зала "България" и спечели безплатен майсторски клас  през следващата 2021г.

Последната сценична изява на Елица за 2020г – на 18.11 , беше на  концерта  на талантливи деца- изпълнители  в Аулата на СУ «Климент Охридски» като част от програмата на XIV Фестивал „Изкуството на барока“. Фестивалът е  част от Културния календар на Столична община.

 2020г - година, в която се честват 250 години от рождението на великия композитор Бетховен, беше също така бурна и контрастна както живота и музиката  му.

Имаше  отчаяние и обезверяване, но и надежда, и  въодушевление след постигнатите успехи.

Дано следващата 2021 година бъде щастлива, успешна и хармонична!
2020-12-29 14:19:24