Белослатинци се поклониха пред паметника на Николай Хрелков

Белослатинци се поклониха пред паметника на Николай Хрелков

Служители от НЧ „Развитие-1892“ в града се поклониха пред паметника на поета Николай Хрелков в Бяла Слатина. Поводът е 126-годишнината от рождението му. Цветя в знак на уважение бяха поднесени от Боряна Петкова – зам. кмет на Община Бяла Слатина и председател на читалището.

Секретарят на читалището Светлина Берова разказа за живота на Хрелков, чиито стихове са преведени на повече от 15 езика. Израства в заможно и културно за времето си семейство, Хрелков не се предава пред родителското желание за спокоен еснафски живот. Непреклонен и твърд характер, който калява волята си през всичките свои трудни години. От ранна детска възраст пише стихове и рисува талантливо. Чете жадно всяка попаднала му книга, изучава руски език и се запознава в оригинал с руската литература. Не успял да се запише в Рисувалното училище в София попада в средата на поети и писатели – Теодор Траянов, Димчо Дебелянов, Николай Райнов и др. и заема постепенно своето място на творец.

С нежна душа и висок интелект, Хрелков търси непрекъснато начин да бъде полезен с нещо на хората, въпреки че крехкото му здраве не позволява да е в центъра на събитията.

Последните 16 години прекарва по санаториуми и в Горна баня. Сломен физически от жестоката „жълта гостенка”, но с голяма воля за живот той пише „Живот, не съм влюбен в тебе, но имам толкова още да свърша”. Продължава да твори стихове, заобиколен от приятели и съмишленици.

 
2020-12-17 10:19:58