Директорът на Фондация Проект „Северозапад“ Яна Рупева с награда „Вдъхновение на годината“ 2020

Директорът на Фондация Проект „Северозапад“ Яна Рупева с награда „Вдъхновение на годината“ 2020

На онлайн церемония, състояла се в Международния ден за правата на човека - 10 декември, бяха огласени традиционните правозащитни награди „Човек на годината“ на Българския хелзинкски комитет (БХК). На нея бяха връчени виртуално десет награди на личности и организации, които имат съществен принос и активност през изминалата година за утвърждаване на човешките права, за защита на животните и за опазване на природата в Република България.

Специалната награда „Вдъхновение на годината“ 2020 заслужи Яна Рупева - учредител и директор на Фондация „Проект Северозапад“, с която Община Мездра работи съвместно вече повече от 5 години.

За хората от селата в най-бедния регион на Европейския съюз борбата за оцеляване е ежедневие. Целта на Фондация „Проект Северозапад“ е да развие устойчиви социални услуги и подкрепа за старите хора, като паралелно с това развие местен капацитет. Мисията на фондацията е хората от Северозапада да живеят достойно, възрастните да имат своята независимост, а младите - възможности за развитие. Преди една година фондацията разкри патронажна кухня в село Лютиброд, която осигурява топла храна на възрастни хора от района на Искърското дефиле. Създаде и трудотерапевтична работилница за младежи с интелектуални затруднения.

„Наградите „Човек на годината“ са отличия за смелите и сърцати хора и инициативи, които са се борили за по-добро общество по вдъхновяващ начин през изминалата година, написаха по този повод в социалната мрежа от Фондация „Проект Северозапад“. Това е признание за нашите мечти и амбиция да бъдем в полза на възрастните хора и хората с интелектуални затруднения.“

Голямата награда „Човек на годината“ 2020 беше присъдена на работещите и доброволците в отделенията за пациенти с Covid-19. Плакети и поименни грамоти получиха анестезиолозите д-р Ая Таха и д-р Сезен Хабилов, както и доброволката Тихомира Методиева, които бяха сред поименно номинираните в тазгодишната кампания.

Наред с голямата награда, журито определи и две равностойни подгласни награди, както и седем специални награди. Национална гражданска инициатива „ЗА истинска детска болница“ получи подгласна награда заради кампанията за построяване на истинска, модерна, високотехнологична национална болница за деца, а втората подгласна награда спечелиха Руси Милев, Димитър Димитров, Васил Василев и Мария Колева - заради смелостта им да се изправят срещу хомофобията и агресията в родните си градове и да защитят равноправието.

Специалният приз „Постоянство и храброст“ беше присъден на Юлия Георгиева от „Център за хуманни политики“ за управлението и поддръжката изцяло с дарителски средства единствения в София център за подкрепа на хора със зависимости „Розовата къща“, специалния приз „Гражданска доблест“ спечели проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз, „Журналист на годината“ е Мария Цънцарова, а „Активист на годината“ - Данита Заричинова от неправителствената организация „За земята“, призът „Застъпник на годината“ беше връчен на Иван Бургов от Фондация „Взаимно“, а Силвия Стойчева получи специалния приз „И сам воинът е воин“.

Наградите „Човек на годината“ се организират от БХК за тринадесета поредна година. Те нямат финансово изражение, а целта на инициативата е да популяризира и да подкрепи доброволци, активисти и каузи за техния безкористен принос към българското общество през изтеклата година.


1
2
3


2020-12-10 14:41:46