Оправдаха прокурор за върнати багери

Оправдаха прокурор за върнати багери

Оневинен на втора инстанция е бившият районен прокурор на Кнежа Красимир Кирилов! Това потвърдиха за "България Днес" от Апелативния спецсъд. Ексръководителят е погнат за длъжностно престъпление - за връщането на багер на лице, което не е негов собственик, с което набавил облага от почти 120 хилядарки. Кирилов се сдобива с обвинения през октомври 2018 г. Според колегите му от държавното обвинение той е престъпил закона като длъжностно лице. Това става на 22 декември 2015 г., когато се разпорежда двата багера товарача, иззети като веществено доказателство, да бъдат върнати и на лизингодателя, и на претендиращото лице.

При липса на доказателства за собственост върху багерите и изявени претенции от различни лица към една и съща вещ Кирилов не е отчел, че има две молби с претенции. Едната е от дружество, което е посочило, че е собственик на багера, който е предоставен на лизинг, а другата - от друго лице, което е твърдяло, че има право да получи иззетото веществено доказателство.

Спецпрокуратурата е установила, че лизингодателят е собственик на багера, но не е бил уведомен за произнасянето на прокурора, а претендиращото лице е взело на ръка същия ден постановлението и фактически е влязло във владение в края на работния ден. По този начин багерът е върнат съвсем съзнателно от прокурора на лице, което не е собственик и няма никакви права върху него, сочат от обвинението.

Сигнал за случилото се подава окръжният прокурор на Плевен. Със случая се заема Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), която събира доказателства. Установени са и множество свидетели, чиито показания са допринесли за доказване на престъпната дейност, изтъкват от КПКОНПИ.

Делото влиза в съда, а в края на май т.г. Красимир Кирилов е осъден на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок. Процесът стига до втора инстанция, която в последния ден на ноември оневинява бившия прокурорски шеф. След провала на обвинението прокуратурата веднага протестира решението.

След сблъсъка му с правосъдието още проблеми застигат магистрата. Заради повдигнатото обвинение кадровиците от Висшия съдебен съвет (ВСС) искат отстраняването му от длъжност. Казусът стига до Върховния административен съд, който спира процедурата по отстраняване от длъжност заради тежкото семейно положение на Кирилов.

Той представя доказателства за трудната ситуация, в която изпаднал. Докато е отстранен, магистратът получава само една минимална работна заплата. Кирилов се жалва, че трябва да се грижи за семейството си. Той живее на семейни начала с прокурорка от Софийската районна прокуратура, която по това време е в отпуск по майчинство и получава 380 лева. Детето им има нужда от лечение заради заболяване.

Заедно с тях живее и 10-годишното дете на обвинителката от предишен брак, което на свой ред също страда от хронично заболяване и се нуждае от лекарства. Със семейството живеят и родителите на жената, които са възрастни и са инвалидизирани. Освен това бащата на Красимир Кирилов, макар да не живее с него, също е с голям процент инвалидност. За капак прокурорът и фамилията му затънали с ипотечен кредит за жилище в размер на 100 хил. лева, по който трябвало да внасят близо 1500 лева месечно.

 

 
2020-12-08 10:24:27