Продават летището в Габровница за 1 милион лева

Продават летището в Габровница за 1 милион лева

Собственик на някогашното летище край монтанското село Габровница търси Министерството на отбраната. То е обявено за продажба на таен търг за цената от 1 млн. лв. Той е насрочен за средата на месец декември. Първоначалната цена на имота, който отдавна е с отпаднала необходимост и е частна държавна собственост, е 1 095 400 лв.

През 2011 година отново се заговори за продажба на авиобазата в Габровница. Тя бе в списъка с още дванайсет летища, от които армията нямаше нужда и с тях можеше да бъдат извършвани разпоредителни действия. На пистата да бъдат организирани гонки се прокрадна като намерение през 2015 г. Особено “шумно” стана около авиобазата в Габровница през октомври 2002 г. Тогава стана ясно, че там ще бъдат нарязани двигателите на ракетите СС-23. От военното министерство твърдяха, че ракетите само ще бъдат разглобявани, но това не успокои хората. От пресслужбата на ведомството обявиха, че на летището се извършват ремонти по възвръщането на функциите му. Авиобазата се подготвя за дейности на Българската армия, които не са публични, посочиха оттам, дори военният министър отрече информацията за унищожаването на двигателите.

Някогашната гордост на Габровница - военното летище, е създадено в края на 40-те години на миналия век, но е открито в късната есен на 1952 г., със самолет Як-23. Със заповед от 5 ноември базираният в Доброславци авиационен полк е преместен тук на 7 ноември. Летището заема площ от 3144 декара и е било сред най-големите у нас. Пистата му е дълга 3000 метра и е строена от немски специалисти по тяхна технология - с много дебел и устойчив пласт бетон. Имало е 144 сгради. Решението за закриването му е взето през 1998 година. За последен път там кацат три самолета на 11 август 1998 година. Тогава техниката и персоналът са преместени в Доброславци.

Окончателно авиобазата е закрита през юни 2002 година.

 
2020-11-27 14:14:22