Кмет: Трафикът за София разби пътищата в Люти дол

Кмет: Трафикът за София разби пътищата в Люти дол

В началото на зимата се срещаме с кметския наместник на мездренското село Лютидол Никола Николов. Мъжът е работил 42 години като фелдшер в Бърза помощ-Враца и 4 в медицинския авариен екип на АЕЦ „Козлодуй“. От 2 години е пенсионер, но виждайки доста нерешени за жителите на селото проблеми от началото на юни поема отговорната задача да е кметски наместник. В момента през селото се отклонява целият автомобилен трафик от и за София, пътищата са тесни и осеяни с дупки, а местните жители се притесняват дори да стигнат до магазина, защото няма никъде пешеходни пътеки.

„Засиленият трафик е голям проблем. Писах докладни до всички отговорни институции с искане да се обособят пешеходни пътеки в селото, но това не се случи. Отклониха трафика по улица, предвидена само за пешеходци и вече е тотално разбита. Не успявам да се справя с АПИ! Търся техни представители, сигнализирам за кратерите по улиците, а те вместо да ги запълнят ни заявяват „Ние няма да харчим държавни пари за общински улици“, но в момента те не са такива, а са Републикански. Да се вземат в ръце и да направят и участъка от Люти дол до Ребърково, защото е ужасен. През декември ще върнат движението по Е-79 за София, но напролет пак ще е от тук и не ми се мисли до какви инциденти може да се стигне с пътища в такова състояние. Искам да благодаря на кмета на Мездра Иван Аспарухов, който си върши работата и не веднъж ни помага. Дори изпрати хора от общинското дружество „Чистота“, които запълниха дупките на „временния“ Е-79. Можем да се похвалим с една новоасфалтирана улица. Това е „Иван Йорданов“  с дължина от 257 м. Тук имахме проблеми, опитаха се изпълнителите да я направят некачествено, липсваше денивелация, но след моята намеса и контрол се взеха в ръце.

 Друг проблем, с който успях да се преборя е свързан с водата. Канализацията е стара, идва от каптаж „Варницата“, но денивелацията е голяма и се запушваха често тръбите. Даже миналата година бяхме 4-месеца без вода, но като обикновен жител нищо не успях да постигна тогава. Срещнах се с управителя на ВиК-Враца Ангел Престойски, вече като кмет и той незабавно ни прати специализиран екип, с модерна техника, който откри и премахна сериозно запушване. Ще настоявам пред ВиК да ни подменят около 200 м. тръби, защото са компрометирани и пак ще се стигне до аварии“, разказва кметският наместник.

В селото са подменени близо 40 стари електрически стълбове с нови от страна на ЧЕЗ. Николов обаче продължава да е във връзка с дружеството с настояване да направят просеки около жиците, за да не се стига до аварии, дори при най-малкия снеговалеж. Местните имат проблеми и с мобилните комуникации, особено през зимата, заради които редовно остават без телефонна връзка със своите близки. Никой от телекомите обаче не откликва на жалбите на кмета.

Хората страдат и от състоянието на местната църква, строена някога от дядото на кметския наместник, който също е бил начело на селото. Покривът се руши и има течове вътре в църковната обител. В селото се надяват да се намери дарител, който да помогне с парична сума за ремонта.

В кметството тече усилен ремонт със средства отпуснати от Община Мездра. Някога там са се помещавали и здравната служба и зъболекарски кабинет, а сега помещенията пустеят. На първия етаж са и за да бъде улеснен достъпът на 140-те предимно възрастни жители на селото до кабинета на кмета той ще бъде преместен там. Никола Николов даже лично се е заел да реставрира бюро, което се предполага, че е близо 50-годишно и ползвано някога от първия кмет на китното село Люти дол. 

Силвия Симеонова
2020-11-22 10:54:09