Общини на бунт срещу новия закон за ВиК

Общини на бунт срещу новия закон за ВиК

Кметове и представители на общини от страната със собствени ВиК-дружества, извън тези в областните градове, си направиха среща в Берковица и подписаха декларация срещу законопроекта за ВиК. Срещата бе организирана от председателят на общинския съвет в Берковица Милован Жан, който заяви, че въпросният законопроект е качен на портала за обществени консултации във вида, в който е бил предложен първоначално през месец април тази година без да се вземат под внимание мненията на много общини в България, които имат собствени ВиК-дружества и на такива, които желаят да излязат от ВиК-асоциациите по региони и не са съгласни с окрупняването на ВиК-системите.

Декларацията срещу законопроекта е подписана от представители на общините Берковица, Брацигово, Сапарева баня, Петрич, Троян, Сандански, Струмяни и Кресна. Общо 8 общини я подписват към момента.

Милован Жан съобщи, че в момента цената на водата в община Берковица е 1,45 лева за кубичен метър, а ако общината се присъединим към водната асоциация на област Монтана цената ще се повиши на 3,11 лева за кубик. Той заяви, че местните хора са в готовност за масови протести в случай, че исканията на общините със собствени ВиК-дружества не бъдат уважени.

Подписалите декларацията общини остро възразяват срещу текстове в законопроекта за ВиК, с които местни ВиК-дружества се задължават да се присъединят към областните асоциации по ВиК, тъй като по този начин насилствено се отнема общинското имущество и се отнемат правомощията на общинските съвети самостоятелно да се разпореждат с него.
2020-11-17 15:16:58