Завъртяха етновъртележка в селановското училище

Завъртяха етновъртележка в селановското училище

В чест на Международния ден на толерантността в ОУ „Н.Й.Вапцаров“  Селановци се „завъртя“ първият от седемте празници от дейност 6:„Празнична палитра“  на проект: „Пъстра селановска етновъртележка“ към ЦОИДУЕМ. Дейностите по проекта започнаха от 1 октомври и ще продължат до следващата година. В тях учениците ще работят в пет извънкласни форми и ще организират празнични събития, които ще съпреживяват заедно. Това е смисълът и на „заставката“ /повтарящ се елемент за всеки празник/. В нея учениците от седми клас, участници по дейност 5 наистина въртят импровизирана въртележка, казвайки прекрасни думи за това колко са различни и колко много си приличат хората по земята. Преди да обявят поредния празник те заедно обобщават идеята  с думите „Но всички искаме да сме щастливи!“.

По традиция празникът в чест на този ден се организира от ресурсните учители и учениците със СОП. Тази година организаторите разчупиха формата и обявиха конкурс за изработка на пеперуда. Включиха се 134 участници, от които и 19 възрастни – учители, персонал и родител на деца със СОП - помагал  при организацията. Творбите на възрастните не бяха включени в класацията, но намериха специално място в изложбата. Ученическите произведения бяха разделени във две възрастови групи – първи- четвърти и пети- седми клас. Всеки ученик можеше да гласува само за една пеперуда във всеки етап в специално приготвена и предоставена кутия от организаторите и то с номер на рисунката , а не с името на автора .Полезен се оказа опитът на ученик да мине и да „предупреди“ по класовете, че трябва да гласуват с неговия номер - 100. Това беше повод отново да припомним идеята за свободата на избора и възможностите животът да сблъска всеки във или извън училище с нетолерантно и заплашително поведение. А класираните са :

 Начален етап: първо място - Патрисия Цветомирова  - 4 клас, второ място – Сияна Николаева – 2 клас, трето място – Снежана Ивова – 3 клас.

 Прогимназиален етап: първо място – Денислав Стоянов – 6 клас , второ място – Антония Петева – 6 клас, трето място – Франческа Ивова – 7 клас.

Всички класирани  и участници получиха подходящи тематични награди, осигурени по проекта.

За да се осигури безопасно разстояние при обявяване на резултатите, участниците повториха своите думи два пъти – пред класовете от двата етапа по отделно.

Разговорът за „различния“, какво и до кога трябва да имаме толерантното отношение към него ще продължат и в делника, там, където е смисълът на животът ни заедно!

 ПЕТЯ РУСИНОВА

 

 
2020-11-17 13:23:03