Редките животни привличат туристи за фотолов

Редките животни привличат туристи за фотолов

Инж. Владислав Антонов - ръководител на РЛС „Миджур” - Чупрене


Владислав Антонов е от онези млади хора, които са пленени от красотата на родния край. Роден е в Орешец, но още като студент бърза през уикендите да се прибере в планината. Така бива избран за ръководител на сдружението, в което членуват 580 ловци и 140 рибари. Те са разпределени в 14 дружинки. Опазват дивеча, поставят хранилки, направили са солища и калища за дивеча. Изградили са постоянни чакала за видеонаблюдение. Чрез тях се осъществява фотолов, който е особено актуален напоследък и фотографи от цял свят посещават България, за да снимат трофейни животни.

През този сезон са ударили около 30 диви свине, но слука има само в няколко дружинки, едната от които е в района на Върбово.

Той участва в инфотура за журналисти по проект “Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин“, за да представи ловните полета в балкана.

„Ползите от общоевропейската мрежа НАТУРА са огромни, защото тя защитава ценни и редки видове растения и животни. А това обогатява природата. Тя не налага ограничения при лова в защитените зони, но ползата и за опазване и защита на дивеча са важни. Ние ловуваме диви прасета, сърни и благородни елени. От хищниците в по-високите части се срещат вълци, лисици и напоследък чакали. Ние, ловците, също сме полезни в опазването на дивеча и природата като цяло. Ловните дружинки ежегодно извършват редица дейности по подхранване и опазване на редките видове, защото иначе нашата дейност няма да има предмет“, разказва Владислав Антонов.
2020-11-14 10:29:16