Финишира ремонтът на църквата в Орешец

Финишира ремонтът на църквата в Орешец

Приключиха ремонтните дейности на късносредновековния  храм  “Св. Георги Руян” в с.Орешец, общ. Димово. Финансирането  бе осигурено от Министерството на културата, съобщи кметът на селото Юлиян Симеонов. Той уточни, че изцяло е подменена покривната конструкция. Година по-рано са подсилени и дренирани основите на църквата. Отворена е за посещения, но предимно в почивните дни, тъй като няма постоянно човек там, който да посреща хората “, уточни Симеонова.

Храмът е обявен за паметник на културата, но от години се рушеше. Местни хора поеха инициативата за спасяването му, като продължават да следят изкъсо какво се случва с него.

За строителни отпадъци, оставени в двора на църквата след ремонта сигнализира Соня Серафимова.

„Скоро ще завали сняг и ще затрупа тези строителни отпадъци в двора на църквата. В тревите, затрупани под тях са оброчни кръстове,които престои да се възстановяват. Това е отношението към културно-историпеските паметници, които са интересни за посетителите на църквата, казва Серафимова.

Според кмета на Орешец Юлиян Симеонов драма няма. По думите му в действителност има керемиди от стария покрив, които предстои да бъдат премахнати.

Храмът е уникален с това, че е изцяло изографисан. Посещава се от местните хора по празници. Посетители на близката пещера „Венеца“ също идват да се молят. Църквата е привличала в миналото хора, които са търсели изцеление.
2020-11-26 09:41:42