Висока оценка за дейностите по извеждане на ядрени мощности

Комплексната програма за дейностите, планирани за 2013 г., по извеждане от експлоатация на спрените блокове на българската атомна електроцентрала получи висока оценка от страна на Европейската комисия.

На 21 февруари 2013 г. в Люксембург се състоя съвещание на Комитета за подпомагане на извеждането към Европейската комисия.  Срещата се провежда веднъж годишно и има за цел да представи напредъка на Литва, Словакия и България по изпълнение на програмите, свързани с извеждането и финансирани от общността.  В българската делегация бяха включени представители на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) и на АЕЦ “Козлодуй”.

“Информацията, представена от МИЕТ, за напредъка по извеждането беше посрещнатa категорично положително от членовете на Комитета”, съобщи Ира Стефанова, един от участниците от страна на  ДП РАО по време на срещата. Тя разказа още, че предложението за Комбиниран програмен продукт на Предприятието за дейностите, финансирани от Международен фонд “Козлодуй” за 2013 г., е получило одобрение от участниците в съвещанието.

“Това е много важна стъпка за нас”, коментира изпълнителният директор на ДП РАО - Дилян Петров, като посочи, че резултатът от съвещанието е ключов етап и базова предпоставка за проектите, които се договарят с Асамблеята на донорите на Международен фонд “Козлодуй”. Той подчерта още, че в пакета планирани дейности са включени и мероприятията по изграждане на Националнотохранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци - важен приоритет в процеса по извеждане от експлоатация.




2013-05-31 22:02:00