От днес РАО взема 3 и 4 блок

От днес РАО взема 3 и 4 блок

Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) получи лицензии за експлоатация на блокове 3 и 4 на АЕЦ “Козлодуй” като съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци, които подлежат на извеждане от експлоатация.

Те бяха връчени от директора на АЯР д-р Сергей Цочев във вторник.  “Това бе решителната стъпка, след която започваме прехвърлянето на персонала на двата блока към ДП РАО, заяви изп. му директор Дилян Петров. Прехвърлянето ще се осъществи от 1 март. Очаква се 400 работници да бъдат преназначени от АЕЦ в ДП “РАО”, с което неговият персонал достига 1000 човека.“Служителите, които съвсем скоро ще бъдат прехвърлени към ДП РАО, реално няма да усетят процедурата, тъй като и в момента изпълняват задълженията си, свързани с процесите по извеждане от експлоатация на блоковете“, увери още изпълнителният директор.

В сряда бе подписан и договорът за финансиране на предприятието през настоящата година. Бюджетът на ДП “РАО” през 2013 г. ще е около 38 млн.лева съобщи финансовият директор Маргарита Коркинова. 18 млн. лева са за дейностите по управление на радиоактивни отпадъци, а около 20 млн.лева по извеждане от експлоатация на четирите спрени блокове на атомната централа.




2013-05-31 22:01:20