Затягат мерките срещу коронавируса

Затягат мерките срещу коронавируса

Допълнителни противоепидемични мерки за справяне с епидемията от  коронавирус у нас ще предложи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Част от тях включват връщането на т. нар. зелен коридор за възрастните хора над 60 г., т.е. те отново ще могат да пазаруват от 8 до 10 часа сутрина, когато достъпът на останалите граждани ще бъде ограничен. Ще се въведе и задължение към работодателите за до 50% присъствие на работещите, когато няма възможност работата да премине напълно на онлайн режим. 

За момента това са предложения, които ще бъдат дообсъдени и оформени в заповеди, които ще издаде здравният министър. Действието на допълнителните противоепидемични мерки, свързани с носенето на маска и на открито, преминаването на дистанционно обучение за учениците от гимназиалния етап, затварянето на нощните заведения и клубове обаче ще бъде удължено до края ноември. 

"Не споделям на 100% оптимизма на част от управляващи, затова че при този темп на спазване на мерките и на нарастване на случаите ще постигнем кой знае колко резултати", мотивира решението си за допълнителните мерки доц. Кунчев.

В тях влизат още ограничаване на работното време и на кафенетата и ресторантите до 22 или 23 ч., преминаване на онлайн обучение за всички ВУЗ-ове, както и за учениците от 5 до 7 клас.

За да успеят да наваксат с изоставането в РЗИ, полицаи от МВР също ще се включат в раздаването на предписанията на карантинираните, каза и здравният министър проф. Костадин Ангелов.   

 
2020-11-05 13:22:06