Урок по родолюбие изнесоха в Ново село

Урок по родолюбие изнесоха в Ново село

Читалище "Земеделец-1874" и Средно училище "Св.Св.Кирил и Методий" Ново село, област Видин отбелязаха Деня на народните будители - празник, дошъл от сърцата на българите в знак на благодарност и уважение към хората на духа, на перото, на книгата, към просветителите и борците за национално освобождение.

„За наша радост и гордост списъкът от имена е дълъг. Към него ние, признателното поколение на читалището и селото, прибавяме и имената на двама наши родни просвещенци арх. Илия Попов и диригент Софрони Ангелоев, отдали живота и делото си не само за читалището, но и за селото.

Събрани пред възстановената паметна плоча на местните будители, деца и възрастни изнесоха урок по родолюбие, битовия хор изпя новоселската песен "Ой ти съло", поставена някога от самия Софрони Ангелоев.

Изказвам огромна благодарност от името на Читалищното настоятелство на всички хора с добри и признателни сърца, които отделиха средства за изработване и монтиране на нова паметна плоча и укрепване на паметника. Не мога да ги подмина, затова на церемонията съобщих имената на 22-мата записали се в книгата на дарители в читалището, които носят в сърцата си новоселския дух, какъвто са имали тези и много други заслужили просветители от Ново село. Отново благодаря на всички, които помогнахме да се събере сумата за паметника и честит празник на всички, които се чувстват народни будители!“, сподели секретарят на читалището в Ново село Любка Ангелова.

 
2020-10-29 11:19:48