Ликовете на св. братя Кирил и Методий украсиха фасадата на едноименно училище

Ликовете на св. братя Кирил и Методий украсиха фасадата на едноименно училище

В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, ликовете на светите равноапостоли Кирил и Методий украсиха фасадата на единственото иновативно училище в община Мездра - градското ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Инициативата е на директорката на учебното заведение Галя Богданова, която намерила съмишленик за нейното реализиране в лицето на художника Евгени Кучков, брат на известния пловдивски живописец Николай Кучков. Декоративно пано с височина 4,3 м и ширина 3 м, е нарисувано с акрилни бои в иконописен стил. Монтажа на екстериорния елемент от служители на местната строителна фирма „ЛКС“ ООД.  

Идеята е образите на Солунските братя, от една страна - да придадат естетичен вид на фасадната декорация на учебната сграда, а от друга - да въздействат визуално за патриотичното възпитание не само на учениците, но и на възрастните, които минават ежедневно покрай нея.

Това е поредният родолюбив проект, реализиран безвъзмездно от художника Евгени Кучков. През последните години самобитният творец украси 10 автобусни спирки в общината с ликовете на Христо Ботев, Васил Левски и цар Симеон I - в гр. Мездра, на св. Софроний Врачански - в с. Боденец, на ген. Владимир Вазов - в с. Брусен, на кан Крум - в с. Долна Кремена, на св. цар Борис-Михаил - в с. Кален, на цар Иван Шишман - в с. Лютиброд, на Васил Левски и на Христо Ботев - в с. Моравица и на Асен Босев - в с. Руска Бела.

 
2020-10-28 14:53:40