Жители на Галиче се надигат на протест

Жители на Галиче се надигат на протест

Пореден масиран протест стягат жителите на белослатинското село Галиче. Той ще се състои на 2 ноември пред сградата на Съдебната палата във Враца. Поводът за това е стартът на процеса срещу Аксел Олеков, който е обвинен в убийството на 18-годишната Андреа Руменова.

„Да покажем, че сме будни. Нека има справедливост и да предпазим всички наши близки. Бъдете съпричастни”, призовават в социалните мрежи близките на убитата Андреа.

Андреа бе открита убита сутринта на 11 януари т. г. в ромската махала на селото гола, пребито и с прерязано гърло в къщата, в която живее. При огледа бе установено, че преди да бъде убита Андреа е била изнасилена. Разследването бързо установи, че момичето било нападнато от живеещият в същата махала 17-годишен тогава Аксел Олеков. Непълнолетният убиец е известен в Галиче с агресивните си изцепки, задържан е и съден за нападение над полицай и опит за убийство на местен клошар с психични проблеми. Заради годините му, Аксел се отървава с пробация. След часове разпити Олеков признал пред разследващите, че той е изнасилил и убил Андреа. Непълнолетният ром завел криминалистите в махалата и показал къде е скрил ножа, с който убил момичето. Пред разследващите той разказал, че влязъл в къщата на Андреа през прозорец на мазето и после почукал на затворената врата на антрето. Чул, че ученичката, стресната от неканения гост след полунощ, се опитвала да се свърже с някого по телефона си. Малко след това Андреа отворила вратата, след като разбрала, че това е живеещият през няколко къщи Аксел.

Въпреки доста обърканите си показания, Аксел признал, че искал да накара Андреа да правят секс, но тя но тя се дърпала. Тогава той се нахвърлил върху нея, пребил я и я изнасилил. А за да не го издаде, той извадил ножа, с който не се разделял никога, и заклал момичето.

А дни след жестокото убийство в Галиче протестиращи срещу него и юристи отново повдигнаха въпроса защо непълнолетни рецидивисти като Аксел Олеков и много други трябва да бъдат съдени по чл. 63 от НК, предвиждащ за тях намаляване на присъдите, давани за подобни престъпления за пълнолетните.
2020-10-26 11:09:24