ƒе€н ≈нев е носител на гол€мата награда на името на …ордан –адичков /—Ќ»ћ »/

ƒе€н ≈нев е носител на гол€мата награда на името на …ордан –адичков /—Ќ»ћ »/

√олеми€т майстор на къси€ разказ ƒе€н ≈нев е първи€т носител на наградата на името на …ордан –адичков. “ой получи пластика на ≈мил ѕопов, парична награда и грамота от инициатора за учред€ването на приза и председател на комиси€та по култура в ќб— Ѕерковица √оран јтанасов. ѕрестижната награда от първото издание на конкурса му се присъжда за сборника с разкази  "Ћала боса". ¬торото м€сто остана за ѕалми –анчев- "“ази вечер нищо не е случайно". “ретото м€сто си разделиха «орница √ергова с "“е никога не казват" и …орданка Ѕелева за " едер".

јнтони€ јпостолова получи наградата за дебют в прозата за сборника „ѕотъване в мъртво море“, а ¬елина ћинкова („Ѕразилски храст“) взе специалната награда на конкурса „—вирепо настроение“, ко€то журито присъди за книга с иронично-сатиричен поглед към света.

ѕоследните два дни в Ѕерковица б€ха духовен празник. ѕрограмата на Ќационалната литературна награда включи изложба с документални фотографии от пътуването на …ордан –адичков в —ибир, представ€не на новото издание на книгата „—помени за коне“, литературен базар с отличените сборници в конкурса и среща разговор с проф. ћаргарита ћладенова и проф. »ван ƒобчев, които разказаха за необикновената работа с писател€. √возде€т на програмата бе връчването на първите национални литературни награди за сборник с разкази, издаден през последните две години.

√ости на събитието б€ха зам. – кметът на ќбщина Ѕерковица —паска √еоргиева, зам.-кметът на ќбщина Ѕерковица јтанас √еоргиев, семейство –адичкови, проф. √алилей —имеонов, литературни критици, издатели, художници, граждани.

—ред номинираните б€ха още родени€т в ћонтана ѕламен јнтов за книгата му "√ол€мо червено слънце, самотни електрически светлини" и  онстантин ѕетров за "Ћовци на пеперуди".

ѕредседател на журито бе √еорги √осподинов, а негови членове покойната проф. ¬ера √анчева, проф. »нна ѕелева, √оран јтанасов и —илва ’ачер€н от ћинистерството на културата. ¬ първото издание на конкурса участваха 53 сборници с разкази, от които журито селектира 10.

"”дивително е, че досега не е имало конкурс за разказ, посветен на –адичков. » затова е още по-радващо, че инициативата дойде от община Ѕерковица, където се е родил и учил големи€ творец. » в първото издание взеха участие и в тази зала са добрите писатели, които прав€т съвременната българска литуратура. “ова прави конкурса още по-смислен, защото се превръща в работилница, в м€сто за общуване, в духовен празник", за€ви при награждаването председател€т на журито √еорги √осподинов.

"ѕиша разкази от 42 години, но приемам тази гол€ма награда с вълнение. «ащото –адичков умееше да работи със словото, той владееше думите. ¬еднъж той ми каза, че за да стигне до най-верните думи, писател€т тр€бва да премине през големите безводни пространства на пустин€та √оби, а мъдростта му личеше дори в лицето му накра€- като лик от старинна монета", за€ви първи€т носител на наградата ƒе€н ≈нев.
2020-10-26 10:21:56