Археолози извадиха ценности от „Калето”

Археолози извадиха ценности от „Калето”

Като изключително успешен определи поредния археологически сезон на античната и средновековна крепост „Калето” в гр. Мездра директорът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски. Тази есен той продължи проучването на праисторическите пластове от многослойния обект, а неговият колега доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН - на културния пласт от римската епоха (II-IV в.). Доказателство за това са многобройните находки от тазгодишните разкопки, които се извършват със средства - 13 635 лв., от държавния бюджет по Програмата за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 г. на Министерство на културата и със съдействието на Община Мездра.

Според Ганецовски най-впечатляващи са добре запазен керамичен връх от стрела, двоен каменен чук (скиптър) и великолепен костен накит (висулка от огърлица), датиращи от края на каменно-медната епоха (късния халколит), когато започва и генезиса на траките. Сред останалите по-ценни артефакти са стилизирана зооморфна керамична фигурка с обредно предназначение, пластина от обсидиан (особено характерен за раннонеолитния обект „Оходен - Валога“), миниатюрно керамично съдче, две костени шила и художествено украсен фрагмент от керамичен съд.

Интерес представляват също керамичен прешлен от вретено, две билонови монети - антониниани от III в., както и множество кремъчни ножове, свредла и пластини от сърп.
2020-10-23 14:22:44