Георги Ганецовски продължава да разбулва тайните на „Калето“

Георги Ганецовски продължава да разбулва тайните на „Калето“

Започна вторият етап от археологическите разкопки на античната и средновековна крепост „Калето” в гр. Мездра, които бяха възобновени в началото на месец октомври след няколкогодишно прекъсване. Първата седмица на обекта работи доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, акцентирайки върху културния пласт от римската епоха (II-IV в.), а в момента неговият колега археолог Георги Ганецовски, директор на Регионален исторически музей (РИМ) - Враца, продължава проучването на праисторическите пластове, които разкриват останките от най-ранното заселване на скалния рид на левия бряг на река Искър.

Разкопките се извършват с целеви средства, отпуснати от Министерство на културата по Програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 г. за проект, изготвен от РИМ - Враца и одобрен за финансиране ок културното ведомство. При тазгодишните разкопки Ганецовски проучва два сондажа с обща площ около 40 кв. м в западната част на крепостта.

Становището на археолозите и на ръководството на Община Мездра е догодина разкопките в тази част на крепостта да бъдат окончателно финализирани. За да може през следващите две години да се реализира вторият етап от проекта за реставрация и консервация на „Калето“, а през 2023 г. да бъде отбелязана официално 50-годишнината от началото на научните проучвания на този кръстопът на цивилизациите - юбилей, с който могат да се похвалят малко археологически обекти в България.

 


1


2020-10-20 16:00:09