Кремен Георгиев: Много от топлофикациите предлагат добри промоционални решения преди сезона

Кремен Георгиев:  Много от топлофикациите предлагат добри промоционални решения преди сезона

Готови ли са топлофикациите за отоплителния сезон?

Всички топлофикационни дружества са готови за отоплителния сезон, а някои от тях вече пуснаха топлоподаването към ограничени участъци по желание на абонатите. Имам информация от топлофикация Враца, а вероятно и в други дружества са постъпили по същия начин.

 

Това означава ли, че успяха да реализират ремонтните си програми. В Русе например ремонтът продължи цял месец?

Не само Топлофикация Русе си позволи подмяна и рехабилитация за цял месец. Всичко това е свързано с много разходи, които топлофикациите правят в името на по-добро качество на услугата, която предлагат. Конкретно в Русе по спомени предният такъв голям ремонт на трасе беше преди около 5 години. Във Велико Търново до тази година при авария трябваше да останат стотици семейства без топлоподаване. Тази година, въпреки много ограничения ресурс, който одобри КЕВР, успяха да изолират цялото трасе на малки участъци. Това означава, че при възникване на авария  услугата ще бъде прекъсната за 1-2 блока до отстраняването и. За топлофикация Велико Търново това е много голяма крачка в посока подобряване на услугата. Усилия в тази посока направиха и останалите дружества.

 

Очаквате ли промяна на цените?

Ами никой не иска цената на топлофикационната услуга да върви нагоре, но тя зависи от цената на синьото гориво и от решенията на КЕВР, в качеството му на регулатор. В това отношение абонатите на въглищните топлофикации са малко по – привилегировани. Не мога обаче да не отбележа, че голяма част от топлофикациите предлагат промоционални активности, свързани с отстъпки или намаляване на тежестта на сметките през зимните месеци.

 

Дайте пример с облекчение на сметките, което предлагат топлофикациите?

Ами това е така наречената от повечето програма „равни месечни вноски“. В началото на отоплителния сезон можете да заявите на база миналогодишната си консумация плащане на 11 равни месечни вноски, като 12-тата е изравнителна на база реална консумация. По този начин разпределяте равномерно през годината тежестта на разходите си. Програмата има нюанси в различните дружества, но по същество е облекчение за абонатите. Тези, които редовно и в срок плащат задълженията си към топлофикациите също ползват отстъпки в някои региони.

 

Какъв процент от абонатите се възползват от програмата за плащане на равни месечни вноски?

Нямам информация от всички дружества, но наскоро прочетох, че топлофикация Перник вече 2 години предлага услугата на перничани, а за миналата година над 6000 домакинства са се възползвали от нея.  Това е около 35% от абонатите, което е показателно за сериозния интерес. За такъв имам информация и от Топлофикация Враца. Мисля, че Топлофикация Габрово също имат подобни промоционални активности. Топлофикационните дружества вече имат модерни интернет страници и се стремят да информират в подробности своите клиенти, за всяка своя отстъпка.

 

Какво е бъдещото развитие на топлофикациите, което очаквате и въобще имат ли такова?

Топлофикациите са най – добрата възможност за градско отопление, но бъдещето им не е гарантирано. То зависи от това, колко добра услуга ще предлагат  и колко силна връзка ще изградят с абонатите си. За повечето топлофикации мога смело да кажа, че поведението на монополист е останало в историята. Те са гъвкави и се стремят по много начини да обгрижват своите клиенти и това смятам е вярната посока. Не се съмнявам, че въглищните топлофикации като Сливен, Перник и Русе ще намерят решение за подобряване на екологичните параметри, защото виждам, че вече са започнали огромни инвестиции в това предизвикателство.  Бъдещето все пак зависи от връзката им с клиентите на първо място.

 

 
2020-10-20 08:34:29