Дарина Цветкова представи новата си книга в Мездра

Дарина Цветкова представи новата си книга в Мездра

Премиера на най-новата книга на Дарина Цветкова - сборника с разкази и новели „От прощъпалника до бастуна“, се състоя в Мездра. Организатори на културното събитие бяха Община Мездра и Литературен клуб „Христо Ботев“ при НЧ „Просвета 1925“. Премиерата уважиха кметовете на Мездра Иван Аспарухов и на Зверино Стоян Петров, секретарят на градското читалище Валентина Цекова, събратя по перо и дух, близки и приятели на авторката, която е председател на Художествено-творчески клуб „Факел“ - с. Зверино.

„От прощъпалника до бастуна“ е първата белетристична книга на родената в карловското село Баня, но отраснала в Игнатица Дарина Цветкова, която в момента живее в Зверино. Сборникът включва 19 разкази и новели, 5 от които са отличени в национални, областни и общински литературни конкурси. Сред тях са „Нишка - живот“, получил трета на града в IX Национален литературен конкурс за разказ „Дядо Йоцо гледа“ и „Има Господ за тази работа“, отличен със „Златен ирелевант“ в XIV Национален литературен конкурс за най-оригинален герой на разказ или стихотворение от съвременен български автор „Ирелевант 2020“. Книгата излиза под щемпела на Издателство „Медиа груп - Иво Йорданов“ - Враца, а художник на корицата е самобитният живописец от Вършец Георги Паунов-Паунец.

„Към прозата посягам с повече респект, защото тя изисква повече усилия, а не се ражда така леко като поезията, сподели по време на премиерата Дарина Цветкова. Повечето разкази, включени в сборника, са свързани с моето детство, със средата, в която съм отраснала, с бита, традициите и празниците на хората от района на Ржана планина и Искърското дефиле.“

Сборникът с разкази и новели „От прощъпалника до бастуна“ излиза с финансовата подкрепа на Община Мездра. 

 
2020-10-16 11:17:29