Възобновени са археологическите проучвания на крепостта „Калето”

Възобновени са археологическите проучвания на крепостта „Калето”

След двегодишно прекъсване в началото на октомври бяха възобновени археологическите разкопки на античната и средновековна крепост „Калето” в гр. Мездра. Те се извършват с целеви средства, отпуснати от Министерство на културата по Програма за финансиране на теренни археологически проучвания и теренна консервация 2020 г. за проект, изготвен от Регионален исторически музей - Враца и одобрен за финансиране ок културното ведомство.

В момента на многослойния обект работи доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който продължава проучването на културния пласт от римската епоха (II-IV в.) в югозападната част на скалния рид. Помагат му петима работници, които това лято са били ангажирани в ежегодните разкопки на раннонеолитния обект „Оходен - Валога“. В близките дни към доц. Торбатов ше се присъедини и неговата колежка Биляна Иванова, докторант по археология.  От началото на другата седмица до края на октомври на обекта ще работи археологът Георги Ганецовски, директор на РИМ - Враца, който ще продължи проучванията на праисторическите пластове от развитието на „Калето”.

Както и досега, археологическите разкопки се подпомагат и от Община Мездра, по чиято инициатива през 2003 г. бе възобновено проучването на античната и средновековна крепост, съществувала в миналото на левия бряг на река Искър.

 
2020-10-06 15:39:19