Посланикът на Полша посети Бяла Слатина

Посланикът на Полша посети Бяла Слатина

Посланикът на Република Полша, Мачей Шимански посети Бяла Слатина. Визитата на полския дипломат е с цел посещение на паметника на загиналите в авиокатастрофа през 1978 г., в землището на село Тлачене, при която загиват всичките 73-ма души на борда (7 човека екипаж и 66 пасажери - от тях 27 българи и 39 поляци). Това е една от катастрофите с най-много човешки жертви в историята на българската гражданска авиация. Сред загиналите са Жулиета Шишманова (треньорка на националния отбор по художествена гимнастика) и нейните възпитанички, Снежана Михайлова (пианистка), юношеския отбор по футбол на България, Януш Вилхелми (министър на културата на Полша), членове на Полска правителствена делегация и юношеския отбор по баскетбол на Полша. Това е единственият паметник в България на жертвите на самолетна катастрофа в мирно време.

Преди посещението на паметника край село Тлачене, посланикът беше посрещнат радушно в сградата на общината, лично от кмета инж. Иво Цветков. На срещата, на която инж. Цветков представи община Бяла Слатина,  присъстваха  народният представител Красен Кръстев, председателят на ОбС Веселка Борисова, зам.-кметът Боряна Петкова и представители на общинска администрация.
Обсъдени бяха проблемите на северозападна България, както и политиките в  сферата на социалните услуги в двете страни.

 Боряна Петкова покани посланика да направи изложба в нашия град, тъй като самия той се похвали, че е добър фотограф. Г-н Шимански прие с голямо удоволствие и обеща фотосите да са в неговата любима категория - птиците.
Инж. Цветков подари на Негово Превъзходителство, Мачей Шимански кристална топка и почетен плакет с логото на Общината.


1
2
3
4
5
6


2020-10-06 13:01:31