Алергологът Тихомир Мустаков: Маските не спират вируса

Алергологът Тихомир Мустаков: Маските не спират вируса

Факт е, че в научна публикация от 28 ноември 2013 г. в сп. “Нейчър” за първи път се говори за живи ковид- вируси във фекалии от прилепи. Така че, вирусът не е изненада, но бързото му разпространение е факт. Можем само да забавим направеното, но не и да го спрем, смята алергологът Тихомир Мустаков. От медицинска точка трябва да определим фенотипа, при който протича тежко и да се приложат активни медицински грижи и спасяващо лечение.

Ефект от маските почти няма, тъй като през 2015 г. в Англия се прави изследване, което показва, че маските от плат пропускат 97 % от частиците, включително и на вируса, а това се отнася и за 44 % от медицинските. Маски не могат да се носят повече от 6 часа, затова и в училищата се смята, че те са предназначени за общите помещения, но не и в час.

„Може да звучи странно, но алергичните хора, както и при чревните паразитози, имат протективно действие срещу цитоксиновата буря, която предизвиква запушване на белодробните канали. А не бива да се забравя, че около една трета от населението на земята има различни форми на алергия.

Факт е например, че като ефект от носенето на маски алергичният ринит е намалял значително през септември 2020 г. Вследствие на засиленото използване на дезинфектанти има увеличение на острия дерматит и намаляване на екземите. Затова е задължително да се ползват кремове сред дезинфектантите, за да се пази кожата, подчертава Мустаков.

Според алерголога детските заведения, ако се дезинфекцират с хлорни препарати, това трябва да става вечер, след което да има активно проветряване, но в никакъв случай сутрин, защото тогава децата дишат хлорна бомба. За препоръчване са физикални препарати, както и UV-лампи и редовно проветряване, филтрация и екраниране.

Според д-р Мустаков мерките срещу ковид са променили света и медицината, като например се е наложило да чистим повече, което е за добре. Според него физическата дистанция не трябва да разединява хората, защото те са силни, когато са заедно.
2020-09-30 12:45:36