ПГТР-Враца подпомага създаването на меню с национални ястия

ПГТР-Враца подпомага създаването на меню с национални ястия

Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство, Враца е партньор по проект „Национално меню“  на Министерството на туризма и Университета по хранителни технологии. Този уникален проект цели разработването на българско национално меню със селекция от традиционни ястия и напитки  и българското меню да се превърне в разпознаваем бранд.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова са патрон на събитието. „Голяма част от туристите, които посещават страната желаят да се запознаят с националните особености в храненето, както и да опитат регионалната българска кухня“, заяви проф.д-р Пламен Моллов, ректор на университета.. По думите му нараства интересът към специализираните ресторанти с национална кухня. Според него създаването на кулинарна карта като част от туристическата инфраструктура на България ще допринесе за повишаване на атрактивността и конкурентоспособността на българския туристически продукт.

В проекта „Национално меню“ всеки туристически регион е  представен със своите типични храни и напитки, което подчертава  уникалността на районите. Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% повече туристи.

На 24 септември учителите от Професионална гимназия по търговия и ресторантьорство, Враца инж.Цветомира Иванова и Маргарита Григорова представиха в Пловдив своята експертна оценка и  традиционни национални ястия и напитки от Северозападния регион на България.  Информацията за подбраните храни включва кратки сведения за историческото развитие, продуктовия състав и технологията на производство. Така учителите от ПГТР помогнаха за създаване на условия за изграждане на  конкурентен туристически продукт, както на вътрешния, така и на външния пазар. Гост на събитието е зам. министърът на туризма Ирена Георгиева. Водещ на събитието е доц. д-р Кремена Никовска – функционален декан по студентска и социална дейност на университета.

 




2020-09-24 14:49:58