Малолетни крадат ежедневно в малко село

Малолетни крадат ежедневно в малко село

Малолетни обират къщите във врачанското село Тишевица. Набезите на децата са от 2 години насам, като за последните 20 дни са ограбени над 20 имота.

„Нямаме ден спокойствие от ежедневните кражби, които се случват в Тишевица. Извършителите са трима братя от едно семейство. Те са ученици 4, 5 и 6 клас. На практика законът не ги лови, защото са малолетни. Сигнализираме компетентните институции, но децата са прекалено малки, за да носят наказателна отговорност. Крадат техника и пари, които след това продават в съседните села и във Враца. В центъра на селото имаме видеонаблюдение и то също документира деянията на лицата, но съм с вързани ръце“, разказва кметът на врачанското село Тишевица Минко Георгиев.

Последното криминално деяние на децата е от събота, когато от къща в края на селото са откраднати машини и инструменти за близо 2 000 лв. Въпреки невръстната си възраст малолетните преди време дори пребили с дърво възрастен човек и то, за да откраднат от него 5 лева. Кметът е алармирал до Закрила на детето, Община Враца и Детска педагогическа стая. Родителите на децата към момента неглижират проблема. Бащата работи в София и рядко се прибира, а майката разчита на детските и социалните помощи, които получава. Според жители на Тишевица не е изключено и родителите да имат участие в продажбата на откраднатите предмети.

Кметът Минко Георгиев се надява на по-адекватна реакция от страна на институциите, за да се върне спокойствието в селото. Очаква се в скоро време едно от братчетата да бъде изведено от семейството си с помощта на социални работници.

Управникът на Тишевица продължава да търси изход от ситуацията. Освен кражби, в селото има и вандалски прояви. Парковете и детските площадки редовно осъмват изпочупени.
2020-09-15 13:42:31